Az élesztőt langyos tejben keverd el egy teáskanál cukorral, majd hagyd állni, amíg felfut. TIPP: A tej ne legyen túl forró, hogy az élesztő ne sérüljön.
A tejnek kézmelegnek kell lennie, ha túl forró, megöli az élesztőt, ha túl hideg, nem fut fel.
Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, porcukrot és a csipetnyi sót. Morzsold bele a vajat, majd add hozzá az élesztőt, tojássárgáját és tejfölt. Gyúrd össze a tésztát, amíg sima nem lesz. TIPP: Dolgozz gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg.
A vajat kockázd fel és hűtsd le előre, hogy könnyebben elmorzsolható legyen a liszttel.
Oszd a tésztát két egyenlő részre, formázz belőlük cipókat, és tedd őket fóliába csomagolva a hűtőbe pihenni 30 percre.
A pihentetés lazítja a tésztát, így könnyebb lesz nyújtani.
Nyújtsd ki az egyik tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra. Reszeld rá vagy egyenletesen oszlasd el rajta a marcipán tölteléket. TIPP: A marcipánt előzetesen lágyítsd meg, ha kemény lenne.
A marcipánt reszelheted, vagy ha túl kemény, tedd pár másodpercre a mikróba, hogy könnyebben kenhető legyen.
Tekerj fel a tésztát szorosan, mint egy tekercset, majd a végét csippentsd össze, hogy ne nyíljon szét sütés közben. Ismételd meg a másik tésztával.
A feltekert bejgliket óvatosan formázd meg, hogy egyenletes vastagságúak legyenek.
Helyezd a bejgliket sütőpapírral bélelt tepsire, kend meg tojással, és hagyd szobahőmérsékleten pihenni, amíg a tojás megszárad rajtuk. TIPP: A tojásos kenéstől lesz fényes a bejgli héja.
A tojást verd fel egy kevés vízzel vagy tejjel, hogy könnyebben kenhető legyen. A tojásos kenést kétszer is megismételheted a szebb eredményért.
Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 35-40 percig, amíg aranybarna lesz.
A sütési idő függ a sütő típusától, figyelj a bejglire, és vedd ki, ha már szép aranybarna a teteje.
Hűtsd le a bejgliket teljesen, mielőtt szeleteled. TIPP: Éles késsel dolgozz, hogy szép szeleteket kapj.
A bejglit porcukorral is megszórhatod tálalás előtt.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.