Masala dosa pörkölt burgonyával és friss kókuszreszelékkel tálalva

Masala dosa

A Masala dosa egy híres indiai étel, amely a dél-indiai konyha egyik alapvető fogása. A dosa maga egy vékony, ropogós palacsinta, amely a pörkölt burgonyával és masala fűszerekkel töltve igazán különlegessé válik. A tésztája enyhén savanykás, miután éjszakán át pihen, és a fűszeres burgonyatöltelék kiemeli az étel gazdag ízvilágát. A dosa tálalása során a kókuszreszelék frissességet és édes ízt ad az ételnek, így az egy igazán ínycsiklandó étkezést biztosít.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 50 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Rizs
100 g Lencse
400 ml Víz
1 tk.
2 ek. Olaj
50 g Kókuszreszelék
1 tk. Mustármag
6 levél Curry levél
1 gerezd Fokhagyma
300 g Pörkölt burgonya
1 csokor Koriander

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A rizst és a lencsét alaposan mosd át, majd áztasd be őket 4-6 órára. Ha gyorsítani szeretnél, akár egy éjszakán át is ázhatnak.

    Az áztatás segíti, hogy a tészta simább legyen, és a dosa könnyebben megsüljön.

    2

    Miután a rizs és a lencse megáztak, egy turmixgépben vagy kávédarálóban őröld finomra őket, adj hozzá vizet, hogy egy folyékony, de nem túl híg tésztát kapj.

    A tészta állagának olyan sűrűnek kell lennie, mint a palacsintatésztának, így nem lesz túl vékony, de könnyen szélesre teríthető.

    3

    Hagyd pihenni a tésztát egy meleg helyen 8-12 órára, hogy erjedni tudjon. Ezt követően a tészta enyhén buborékoló, enyhén savanykás lesz.

    A pihentetés az indiai dosa tészta alapja, és segít abban, hogy a dosa finom, ropogós legyen a sütéskor.

    4

    Melegíts fel egy serpenyőt közepes hőmérsékletre, majd vékonyan kend meg olajjal. Önts bele egy merőkanálnyi tésztát, és körkörös mozdulatokkal terítsd el egyenletesen.

    A serpenyőt érdemes alacsonyabb hőmérsékleten kezdeni, hogy a dosa ne égjen meg, de szépen átsüljön.

    5

    Amikor a dosa szélei elkezdenek elválni a serpenyőtől, és a teteje is megszilárdul, fordítsd meg és süsd még 1-2 percig, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

    Ne forgasd túl gyorsan, mert akkor nem lesz ropogós a dosa. Tartsd figyelemmel, hogy a széle aranybarna legyen!

    6

    Mikor elkészült a dosa, tedd félre, és készítsd el a masala tölteléket. Egy serpenyőben melegíts olajat, és add hozzá a mustármagot, a curry levelet, és a fokhagymát, majd pirítsd meg őket.

    A fűszerek pirítása segít kiemelni az ízeket, és intenzívebbé teszi a dosa töltelékét.

    7

    A kész pörkölt burgonyát, koriandert és fűszereket keverd össze, és tedd a dosa közepére. Tedd félbe, és tálald friss kókuszreszelékkel.

    A kókuszreszelék ad egy friss, enyhén édes ízt a dosa mellé.