Friss meggyszósz egész meggyszemekkel, fahéjjal és szegfƱszeggel ízesítve

MeggyszĂłsz

KĂ©pzeld el, ahogy a meggyszĂłsz selymes textĂșrĂĄja Ă©s Ă©des-savanykĂĄs aromĂĄja betölti a konyhĂĄt, miközben lassan rotyog a tƱzhelyen. Ez a magyar konyha egyik igazi gyöngyszeme, amelynek eredete a vidĂ©ki falusi Ă©lethez nyĂșlik vissza. A meggyszĂłsz törtĂ©nete arrĂłl szĂłl, hogy mikĂ©nt hasznosĂ­tottĂĄk a szezonĂĄlis gyĂŒmölcsöket, hogy azok ne csak desszertekben, hanem hĂșsĂ©telek mellett is helyet kapjanak. Egy talĂĄlĂ©kony szakĂĄcsnƑ, aki a kertjĂ©ben termett meggyet Ășj mĂłdon szerette volna elkĂ©szĂ­teni, ĂĄllĂ­tĂłlag elƑször alkotta meg ezt a kĂŒlönleges receptet. A tökĂ©letes meggyszĂłsz titka a kiegyensĂșlyozott Ă­zekben rejlik. A megfelelƑ mennyisĂ©gƱ cukor Ă©s citromlĂ©, valamint egy csipet fahĂ©j vagy szegfƱszeg teheti igazĂĄn emlĂ©kezetessĂ© ezt a szĂłszt. A kĂ©szĂ­tĂ©s sorĂĄn ĂŒgyelj arra, hogy a meggyet alacsony hƑfokon fƑzd, Ă­gy megƑrizheti termĂ©szetes Ă­zeit. A vĂ©gĂ©n Ă©rdemes simĂĄra turmixolni vagy ĂĄtszƱrni, hogy selymes textĂșrĂĄt kapj. A meggyszĂłsz kivĂĄlĂł vĂĄlasztĂĄs fƑtt hĂșsok, pĂ©ldĂĄul marha vagy sertĂ©s mellĂ©, de desszertkĂ©nt is megĂĄllja a helyĂ©t, pĂ©ldĂĄul vanĂ­liafagyival vagy palacsintĂĄval tĂĄlalva. Ha szeretnĂ©l egy kis extra karaktert, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vörösbort a fƑzĂ©s sorĂĄn. Ez az Ă©tel egyszerre idĂ©zi a rĂ©gi idƑk Ă­zeit Ă©s hozza el a modern konyha kifinomultsĂĄgĂĄt.

ElƑkĂ©szĂŒlet 5 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 20 perc
150 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 5
⭕ 500 g Meggyszósz (friss vagy fagyasztott)
⭕ 50 g Cukor
⭕ 200 ml Víz
⭕ 1 rĂșd FahĂ©j
⭕ 3 db SzegfƱszeg
⭕ 1 ek. CitromlĂ©
⭕ 2 ek. KemĂ©nyĂ­tƑ
⭕ 50 ml Tejszín (opcionális)

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció

    Elkészítési Lépések

    1

    Tedd a meggyet egy låbasba, és öntsd fel vízzel.

    Használhatsz friss vagy fagyasztott meggyet is. Ha fagyasztottat használsz, ne olvaszd ki elƑtte.

    2

    Add hozzå a cukrot, fahéjat, szegfƱszeget és a citromlevet, majd forrald fel közepes långon.

    A cukor mennyiségét ízlés szerint våltoztathatod. A citromlé segít kiemelni a meggy ízét.

    3

    Keverd el a kemĂ©nyĂ­tƑt egy kis hideg vĂ­zben, Ă©s add a forrĂł meggyszĂłszhoz, folyamatosan kevergetve, amĂ­g besƱrƱsödik.

    Fontos, hogy a kemĂ©nyĂ­tƑt elƑször hideg vĂ­zben keverd el, kĂŒlönben csomĂłs lesz a szĂłsz. A folyamatos kevergetĂ©s megakadĂĄlyozza, hogy a szĂłsz leĂ©gjen.

    4

    Ha krémesebb ållagot szeretnél, adj hozzå tejszínt, és keverd jól el.

    A tejszín helyett hasznålhatsz növényi tejszínt is a laktózérzékenyek szåmåra.

    5

    Vedd le a tƱzrƑl, Ă©s hagyd hƱlni. TĂĄlald melegen vagy hidegen hĂșsĂ©telekhez vagy desszertekhez.

    A meggyszĂłsz remekĂŒl illik sĂŒlt hĂșsokhoz, pĂ©ldĂĄul kacsĂĄhoz vagy vadhĂșshoz. Desszertekhez, pĂ©ldĂĄul palacsintĂĄhoz, fagyival vagy tĂșrĂłgombĂłchoz is kĂ­nĂĄlhatod.