Melomakarona sütemény citromos sziruppal átitatva, tálalva

Melomakarona citromos sziruppal

A Melomakarona a görög konyha egyik legismertebb édessége, amely mézes sziruppal készül, és hagyományosan karácsonykor tálalják. Az eredeti receptet többféleképpen is variálják, de a citromos szirupos változat egy különleges frissességet ad a süteménynek. A narancsos és citromos ízek egy igazán ünnepi desszertet alkotnak. A tészta puha, de kívül ropogós, és a mézes-citromos szirupot szépen felszívja, így minden falat finom, édes, de mégis frissítő. Technikai tipp: ne hagyd túl sokáig a szirupban, különben a sütemények széteshetnek. Ez a verzió ideális választás bármilyen ünnepi alkalomra, különösen karácsonyra.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
150 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
2 ek. Citromlé (sziruphoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A citromos sziruphoz keverd össze a mézet, cukrot, vizet és citromlevet. Forrald fel, majd főzd kis lángon 5 percig. Hagyd teljesen kihűlni.

    A citromos szirup frissítően savanykás, így jól kiemeli a sütemény édességét.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna azonnal habzik a narancslével – ez segíti a tészta levegősségét.

    3

    Add hozzá a lisztet és a grízt, majd keverd össze kézzel, amíg puha, enyhén olajos tésztát kapsz. Ne gyúrd túl.

    A túlgyúrt tészta kemény lesz, ne dolgozd el teljesen!

    4

    Formázz ovális kis süteményeket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsibe.

    A sütemények tetejét bevághatod villával, hogy jobban beszívják a szirupot.

    5

    Süsd 180°C-on 25–30 percig, míg aranybarnára sülnek.

    A túl hosszú sütés kiszárítja a tésztát, ezért ellenőrizd a sütést, hogy puha maradjon.

    6

    A forró sütiket tedd a hideg citromos szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket egy tálra hűlni.

    A szirup gyors beszívódása érdekében ne hagyd túl sokáig a tésztát a szirupban.

    7

    Tálalás előtt megszórhatod reszelt narancshéjjal vagy apróra vágott pisztáciával.

    A pisztácia finom roppanós textúrát ad, és jól illik a citromos sziruphoz.