Melomakarona sütemény mandulával díszítve, mézes sziruppal átitatva, tálalva

Melomakarona mandulával díszítve

A Melomakarona évszázadok óta a görög karácsonyi hagyományok egyik legfontosabb része. Ez a mézes szirupos sütemény eredetileg vallási gyökerekből nőtte ki magát ünnepi édességgé. A mandulás változat a klasszikus recept modern, elegáns csavara. A diós változattal szemben a mandula enyhébb íze és roppanós textúrája új élményt ad a süteménynek. A tésztába kerülő narancslé, fahéj és szegfűszeg fűszeres, ünnepi aromákkal tölti meg a konyhát. Technikai tipp: mindig meleg süteményt márts hideg szirupba – így a belseje is megfelelően átitatódik. Ez az édesség ideális ajándékba, süteményes dobozba, vagy vendégváróként karácsonyi asztalra is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra
2750 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
200 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
1 ek. Citromlé (sziruphoz)
100 g Mandula (szeletelt vagy durvára vágott)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a mézet, a cukrot, a vizet és a citromlevet. Forrald fel, majd 5 percig főzd alacsony lángon. Hagyd teljesen kihűlni.

    A méz íze jobban megmarad, ha nem forralod túl sokáig – csak épp gyöngyözzön.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna reakcióba lép a savakkal – azonnal keverd el, amint beleöntöd!

    3

    Add hozzá a lisztet és a grízt. Keverd össze kézzel, amíg puha, kissé olajos tésztát kapsz. Ne gyúrd túl – csak annyira, hogy összeálljon.

    A túlzott gyúrás kemény tésztát eredményez – csak finoman forgasd össze.

    4

    Formázz diónyi méretű ovális sütiket, és helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A sütemények tetejét enyhén bekarcolhatod, hogy jobban beszívják a szirupot.

    5

    Süsd 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 25–30 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    A hosszabb sütés segíti a szirup jobb felszívódását – ne hagyd megégni!

    6

    A forró sütiket mártsd bele a hideg szirupba, hagyd benne 30–60 másodpercig, majd szedd ki őket egy tálra.

    Forgasd át óvatosan, hogy minden oldala egyenletesen átitatódjon.

    7

    Szórd meg a tetejüket azonnal a durvára vágott vagy szeletelt mandulával.

    A mandula jobban megtapad, ha még sziruptól nedves a felület.