Melomakarona sütemény Nutellával töltve, mézes sziruppal átitatva

Melomakarona Nutellával töltve

A klasszikus melomakarona az egyik legismertebb görög karácsonyi sütemény, amely mézzel, fűszerekkel és dióval készül. Ez a változat modern újragondolás, ahol a sütemény belsejében lágy Nutella bújik meg, így minden harapás egy kellemes meglepetés. A narancsos-fahéjas tészta és a mézes szirup jól harmonizál a csokoládékrémmel, új szintre emelve az ízélményt. Technikai tipp: a töltést csak hideg Nutellával végezd, így nem folyik ki sütés közben. Ez a sütemény tökéletes választás karácsonyi vendégvárónak, ünnepi csomagokba vagy ajándékba is.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3400 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Liszt
100 g Gríz (finomszemű)
120 ml Narancslé
100 g Cukor
200 ml Napraforgóolaj
1 tk. Őrölt fahéj
0.5 tk. Szegfűszeg (őrölt)
1 tk. Szódabikarbóna
1 db Narancshéj
200 g Méz (sziruphoz)
100 g Cukor (sziruphoz)
150 ml Víz (sziruphoz)
1 ek. Citromlé (sziruphoz)
150 g Nutella (töltelékhez)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A sziruphoz keverd össze a mézet, a cukrot, a vizet és a citromlevet, forrald fel, majd főzd kis lángon 5 percig. Hagyd teljesen kihűlni.

    A hideg szirupot mindig a forró sütikre öntsd, így tökéletesen felszívódik.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a narancslevet, cukrot, olajat, reszelt narancshéjat, fahéjat, szegfűszeget és a szódabikarbónát.

    A szódabikarbóna azonnal habzani fog – ez a citrus hatása, amitől levegős lesz a tészta.

    3

    Add hozzá a grízt és a lisztet, majd keverd kézzel, amíg a tészta puha, kissé olajos állagú lesz. Ne gyúrd túl!

    A túlgyúrt tészta kemény lesz – csak óvatosan dolgozd össze!

    4

    Vegyél egy evőkanálnyi tésztát, lapítsd el a tenyeredben, tegyél a közepébe egy kis teáskanál Nutellát, majd zárd össze és formázz ovális süteményt.

    A Nutella legyen hideg (hűtőből), így nem folyik ki formázás közben.

    5

    Helyezd a töltött sütiket sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 180°C-on 25–30 percig, míg aranybarnák lesznek.

    A Nutellás töltelék miatt ne szúrd meg tűpróbával – a belső mindig puha marad.

    6

    A forró sütiket mártsd a hideg szirupba 30–60 másodpercre, majd tedd őket egy tálra kihűlni.

    Használj két villát a forgatáshoz – így nem törnek meg a puha sütik.

    7

    Tálalás előtt megszórhatod kevés reszelt narancshéjjal vagy darált mogyoróval.

    A narancshéj kiemeli a töltelék csokoládés karakterét – mindig frissen reszeld rá.