A káposztát vágd négybe, távolítsd el a torzsáját, majd aprítsd fel. A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb kockákra. A hagymát és fokhagymát is hámozd meg és aprítsd fel.
A káposztát ne vágd túl apróra, mert akkor szétfő a levesben. A burgonya mennyiségével szabályozhatod a leves sűrűségét.
Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat, és dinszteld rajta a vöröshagymát 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.
A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, de a vaj gazdagabb ízt ad a levesnek. A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg.
Add hozzá a káposztát és a burgonyát, keverd össze, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd főzd közepes lángon 25 percig, amíg minden megpuhul.
Ha nincs alaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé ízesebbé teszi a levest. A zöldségek puhaságát villával ellenőrizheted.
Vedd le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: ha selymesebb állagot szeretnél, szűrd át a levest finom szűrőn is.
A pürésítésnél figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de hagyd kicsit hűlni a levest előtte.
Add hozzá a főzőtejszínt, sót, borsot, majd keverd el és melegítsd át újra. Ne forrald fel, hogy a tejszín ne csapódjon ki.
A tejszínt fokozatosan adagold, közben folyamatosan keverd a levest.
A mentaleveleket aprítsd fel és keverd a levesbe. Tipp: csak közvetlenül a végén add hozzá, hogy megőrizze frissességét és aromáját.
A mentát ne főzd, mert elveszíti az aromáját. Ha nincs friss mentád, használhatsz szárított mentát is, de abból kevesebb kell.
Tálaláskor díszítsd a levest egy kevés mentalevéllel és egy tejszíncsíkkal. Tipp: pirított napraforgómaggal is különlegessé teheted.
A tejszíncsík helyett használhatsz egy kanál tejfölt is. A pirított napraforgómag helyett használhatsz más magvakat is, pl. tökmagot, lenmagot.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.