Mentás káposztakrémleves tálalva

Mentás káposztakrémleves

A fejes káposzta évezredek óta része az európai konyháknak, különösen a magyar gasztronómiában van kiemelt szerepe. A krémleves formájában való felhasználása azonban egy modernebb megközelítés, amelyet a francia krémlevesek technikája inspirált. A friss mentalevél hozzáadása üde és különleges ízt kölcsönöz a levesnek, amely így nemcsak laktató, de frissítő is. Ahogy a krémes állag összeolvad a mentás aromával, minden falat egyedülálló élményt nyújt. Tipp: hidegen is tálalható, nyári előételként, egy kevés citromlével megbolondítva pedig igazán izgalmassá válik.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
540 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Fejes káposzta
200 g Burgonya
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 ek. Friss mentalevél
30 g Vaj
800 ml Zöldségalaplé
150 ml Főzőtejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A káposztát vágd négybe, távolítsd el a torzsáját, majd aprítsd fel. A burgonyát hámozd meg, vágd kisebb kockákra. A hagymát és fokhagymát is hámozd meg és aprítsd fel.

    A káposztát ne vágd túl apróra, mert akkor szétfő a levesben. A burgonya mennyiségével szabályozhatod a leves sűrűségét.

    2

    Egy nagyobb lábasban olvaszd meg a vajat, és dinszteld rajta a vöröshagymát 3-4 percig. Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd még 1 percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.

    A vaj helyett használhatsz olívaolajat is, de a vaj gazdagabb ízt ad a levesnek. A hagymát alacsony lángon dinszteld, hogy ne égjen meg.

    3

    Add hozzá a káposztát és a burgonyát, keverd össze, majd öntsd fel az alaplével. Forrald fel, majd főzd közepes lángon 25 percig, amíg minden megpuhul.

    Ha nincs alaplé, használhatsz vizet is, de az alaplé ízesebbé teszi a levest. A zöldségek puhaságát villával ellenőrizheted.

    4

    Vedd le a lábast a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára a levest. Tipp: ha selymesebb állagot szeretnél, szűrd át a levest finom szűrőn is.

    A pürésítésnél figyelj, hogy ne fröccsenjen ki a forró leves. Ha nincs botmixered, használhatsz turmixgépet is, de hagyd kicsit hűlni a levest előtte.

    5

    Add hozzá a főzőtejszínt, sót, borsot, majd keverd el és melegítsd át újra. Ne forrald fel, hogy a tejszín ne csapódjon ki.

    A tejszínt fokozatosan adagold, közben folyamatosan keverd a levest.

    6

    A mentaleveleket aprítsd fel és keverd a levesbe. Tipp: csak közvetlenül a végén add hozzá, hogy megőrizze frissességét és aromáját.

    A mentát ne főzd, mert elveszíti az aromáját. Ha nincs friss mentád, használhatsz szárított mentát is, de abból kevesebb kell.

    7

    Tálaláskor díszítsd a levest egy kevés mentalevéllel és egy tejszíncsíkkal. Tipp: pirított napraforgómaggal is különlegessé teheted.

    A tejszíncsík helyett használhatsz egy kanál tejfölt is. A pirított napraforgómag helyett használhatsz más magvakat is, pl. tökmagot, lenmagot.