Egy nagy tálba szitáld bele a búzalisztet, add hozzá a száraz élesztőt, a cukrot és a sót, majd keverd össze.
A liszt szitálása lazábbá teszi a tésztát. A száraz élesztőt közvetlenül a liszthez keverheted, nem kell külön felfuttatni.
Önts hozzá a langyos tejet és az olvasztott vajat, majd kezdd el összegyúrni. Dolgozd ki sima, rugalmas tésztává, majd letakarva keleszd 1 órán keresztül.
A tej legyen langyos, de ne forró, mert az megöli az élesztőt. A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától. A keléshez meleg, huzatmentes helyet válassz.
A megkelt tésztát oszd két részre, majd lisztezett felületen nyújtsd ki kör alakúra.
A tésztát könnyebb nyújtani, ha előtte néhány percig pihenteted.
Az egyik tészta felére kend rá a mézet, majd szórd meg darált dióval, fahéjjal és vaníliás cukorral.
A töltelék mennyiségét ízlés szerint változtathatod. Használhatsz más fűszereket is, például szerecsendiót vagy kardamomot.
Hajtsd rá a tészta másik felét, majd a széleit nyomkodd össze, hogy a töltelék ne folyjon ki.
A széleket alaposan nyomkodd össze, vagy kenheted meg egy kis vízzel, hogy jobban tapadjanak.
A tetejét kend meg felvert tojással, és egy villával szúrj néhány lyukat, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
A tojás szép színt ad a calzonénak. A lyukak megakadályozzák, hogy a tészta sütés közben felpúposodjon.
Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, kb. 18-20 perc alatt.
A sütési idő a sütőtől függően változhat. Figyeld a calzone színét, és vedd ki, ha aranybarnára sült.
Sütés után hagyd kihűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejét.
A porcukorral való megszórás opcionális, de szebbé teszi a calzonét.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.