Először készítsd el az élesztőt: egy tálban keverd el a meleg vizet és a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A kézmeleg a megfelelő hőmérséklet.
Közben egy nagy tálban keverd össze a lisztet és a sót. Amikor az élesztő felfutott, add hozzá az olívaolajat és öntsd a liszthez. Keverd össze, majd gyúrd sima tésztává.
A tésztát addig gyúrd, amíg elválik az edény falától és rugalmas nem lesz. Ez kb. 8-10 percet vesz igénybe.
A tésztát pihentesd letakarva 1 órán át, hogy megkeljen. Az ideális hőmérséklet körülbelül 25°C.
A tálat kend ki egy kevés olívaolajjal, mielőtt beleteszed a tésztát, így nem fog ráragadni.
Amikor a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, és óvatosan nyújtsd ki egy téglalap alakú formára.
Ha a tészta nagyon ragadna, használj több lisztet a nyújtáshoz.
A diót apróra vágd, majd szórd rá a kinyújtott tésztára. A tésztát kend meg a mézzel.
A diót enyhén meg is piríthatod a sütőben, mielőtt ráteszed a tésztára, így intenzívebb lesz az íze.
A tészta szélét hajtsd fel, majd óvatosan nyomkodd bele a diót és a mézet.
A felhajtott széleket kend meg egy kevés olívaolajjal, hogy sütés közben szép aranybarnára süljenek.
Hagyjuk a tésztát még 15 percig pihenni, majd süsd előmelegített 200°C-os sütőben 20-25 percig, amíg a teteje szép aranybarna nem lesz.
Sütés előtt locsold meg a tésztát még egy kevés olívaolajjal és szórd meg egy kis durva szemű sóval.
Ha kész, hagyd egy kicsit hűlni, majd szeleteld fel és tálald frissen.
A focaccia frissen a legfinomabb, de másnap is fogyasztható. Tárolásához tekerd be alufóliába vagy tedd légmentesen záródó dobozba.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.