Mézes-fahéjas szilvachutney tálalva

Mézes-fahéjas szilvachutney

A mézes-fahéjas szilvachutney egy egzotikus, fűszeres gyümölcsmártás, amely tökéletes választás sajtokhoz, grillezett húsokhoz és pékárukhoz. A chutney eredete az indiai konyhára vezethető vissza, ahol a gyümölcsös és fűszeres ízek harmonikus kombinációja rendkívül népszerű. A szilva természetes édessége, a fahéj meleg fűszeressége és az almaecet enyhe savassága tökéletes egyensúlyt teremt ebben a receptben. Ha egy különleges kísérőt keresel, amely feldobja az ételeidet, ez a chutney biztosan lenyűgöz!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
500 g Érett szilva
50 g Méz
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
50 ml Almaecet
10 g Friss gyömbér
1 tk. Fahéj
1 tk. Szegfűszeg
1 csipet
1 csipet Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A szilvát magozd ki és vágd kisebb darabokra, hogy könnyebben megfőjön.

    A szilva fajtájától függően a főzési idő változhat. Érdemes puhább, érettebb szilvát választani.

    2

    Aprítsd fel a vöröshagymát és a fokhagymát finomra, majd reszeld le a friss gyömbért.

    A gyömbért frissen reszelve sokkal intenzívebb ízt kapsz, mint a porított változattal.

    3

    Egy közepes lábosban melegítsd fel a mézet közepes lángon, majd add hozzá a vöröshagymát és a fokhagymát, és pirítsd 2-3 percig, amíg megpuhulnak.

    Vigyázz, a méz könnyen megég! Folyamatosan kevergesd, hogy egyenletesen melegedjen.

    4

    Add hozzá a szilvát, a reszelt gyömbért, az almaecetet, a fahéjat és a szegfűszeget. Keverd össze alaposan.

    Az almaecet segít kiegyensúlyozni az édes ízeket, de helyettesítheted más gyümölcsecettel is.

    5

    Főzd alacsony lángon 25-30 percig, amíg a szilva teljesen megpuhul, és a chutney sűrű állagot kap.

    Fontos, hogy alacsony lángon főzd, különben könnyen leéghet az alja. Időnként keverd meg.

    6

    Ízesítsd sóval és borssal, majd keverd át alaposan. Ha szükséges, egy villával kissé pépesítheted, hogy krémesebb állagot kapj.

    A só és bors mennyiségét kóstolással állítsd be. Ha túl savanyú, adhatsz hozzá egy kevés mézet.

    7

    Hagyd a chutney-t kihűlni, majd öntsd tiszta, légmentesen zárható üvegbe. Tárold hűtőben, ahol akár egy hétig is eláll.

    A forró chutney-t azonnal tiszta üvegekbe töltve hosszabb ideig eltarthatod. Ügyelj a sterilizálásra!

    8

    Tálald sajtokhoz, sült húsokhoz vagy akár pirítóshoz, hogy egy különleges ízélményt kapj.

    A chutney remekül illik vadételekhez is, és egyedi ízt kölcsönöz a szendvicseknek.