A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.
Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.
A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt.
A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.
A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatások során alakulnak ki a croissant rétegei, ezért fontos, hogy alaposan végezd el.
A mandulalisztet keverd össze a mézzel, hogy lágy tölteléket kapj.
A töltelékbe tehetsz egy kevés reszelt citromhéjat is, hogy még ízletesebb legyen.
A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag mézes-mandulás tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.
A háromszögeket minél hosszabbra vágod, annál több réteg lesz a croissantban.
Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.
Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd szórd meg szeletelt mandulával, és süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.
A tojással való megkenés szép, fényes színt ad a croissantoknak. Figyelj, hogy ne égjenek meg.
Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.
A porcukor helyett meglocsolhatod őket egy kis mézzel is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.