Mézes-mandulás croissant tálalva

Mézes-mandulás croissant

A croissant az egyik legismertebb francia péksütemény, amely az osztrák kifliből fejlődött ki és lett világszerte népszerű. A mézes-mandulás változat egy különleges csavar a hagyományos receptben, amely a vajas tészta és az édes, aromás mézes-mandulás töltelék tökéletes harmóniáját adja. Kiváló választás egy ünnepi reggelihez vagy különleges alkalmakra, amely garantáltan elvarázsol az ízgazdag és illatos töltelékkel.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 40 perc
4500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
250 ml Tej
25 g Friss élesztő
50 g Cukor
5 g
250 g Vaj
1 db Tojás
50 g Méz
100 g Mandulaliszt
30 g Szeletelt mandula
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel, akkor valószínűleg lejárt a szavatossága, és újat kell használnod.

    2

    Egy nagy tálba szitáld a lisztet, add hozzá a sót, majd öntsd hozzá az élesztős tejet és a tojást. Kezdd el összegyúrni a tésztát.

    A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Dolgozd ki a tésztát simára, majd takard le egy tiszta konyharuhával és hagyd kelni meleg helyen kb. 1 órán át.

    A tészta akkor kelt meg megfelelően, ha a duplájára nőtt.

    4

    A megkelt tésztát nyújtsd ki téglalap alakúra, és helyezz rá 200 g hideg vajat vékony szeletekben. Hajtsd rá a tészta egyik felét a másikra, majd nyújtsd ki ismét és hajtogasd össze. Ezt a hajtogatást ismételd meg háromszor, közben 15 perces pihenőket hagyva.

    A vaj legyen nagyon hideg, hogy ne olvadjon meg a tésztában. A hajtogatások során alakulnak ki a croissant rétegei, ezért fontos, hogy alaposan végezd el.

    5

    A mandulalisztet keverd össze a mézzel, hogy lágy tölteléket kapj.

    A töltelékbe tehetsz egy kevés reszelt citromhéjat is, hogy még ízletesebb legyen.

    6

    A végső nyújtás után vágd a tésztát háromszögekre. Mindegyik háromszög közepébe tegyél egy kis adag mézes-mandulás tölteléket, majd tekerd fel croissant formára.

    A háromszögeket minél hosszabbra vágod, annál több réteg lesz a croissantban.

    7

    Helyezd sütőpapírral bélelt tepsire a croissantokat, és hagyd még 30 percig kelni.

    Ez a második kelesztés segít, hogy a croissantok még levegősebbek legyenek.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. A croissantokat kend meg egy kis felvert tojással, majd szórd meg szeletelt mandulával, és süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnára sülnek.

    A tojással való megkenés szép, fényes színt ad a croissantoknak. Figyelj, hogy ne égjenek meg.

    9

    Amikor a croissantok megsültek, hagyd őket langyosra hűlni, majd szórd meg porcukorral a tetejüket.

    A porcukor helyett meglocsolhatod őket egy kis mézzel is.