Mézes rozmaringos balzsamecetszósz tálalva

Mézes rozmaringos balzsamecetszósz

A mézes rozmaringos balzsamecetszósz egy könnyen elkészíthető, mégis ínycsiklandó mártás, amely az édes méz és a fűszeres rozmaring kombinációjával gazdagítja az étkezést. A balzsamecet savassága és a méz édessége tökéletes egyensúlyt alkotnak, míg a rozmaring és a fokhagyma extra aromát adnak. A szósz eredetileg a mediterrán konyhából származik, ahol az egyszerű összetevők csodálatos harmóniában egyesülnek. Képzeld el, ahogy a szósz friss salátákhoz vagy grillezett húsokhoz kerül, és az illata betölti a konyhát. Az elkészítés titka, hogy a balzsamecetet és a mézet megfelelően keverd, hogy az ízek gazdagok és harmonikusak legyenek.

Előkészület 5 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 15 perc
180 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
3 ek. balzsamecet
2 ek. méz
1 ág friss rozmaring
4 ek. olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
1 csipet
1 csipet őrölt bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát hámozd meg és aprítsd finomra. Az olívaolajat tedd egy közepes lábosba.

    A friss fokhagyma intenzívebb ízt ad a szósznak, mint a szárított.

    2

    Melegítsd az olívaolajat közepes lángon, majd add hozzá a fokhagymát. Pirítsd 1-2 percig, hogy az ízek előbújjanak.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű ízt ad a szósznak. Ha túl gyorsan pirul, vedd lejjebb a lángot.

    3

    Add hozzá a balzsamecetet és a mézet, majd keverd jól össze. A méz édes íze segít kiegyensúlyozni a balzsamecet savasságát.

    Használj jó minőségű balzsamecetet, mert ez nagyban befolyásolja a szósz ízét. Az akácméz lágyabb ízű, míg a virágméz intenzívebb.

    4

    Tedd bele a friss rozmaringot, és főzd alacsony lángon 4-5 percig, hogy a rozmaring íze jól kioldódjon a szószban.

    Ha nincs friss rozmaringod, használhatsz szárítottat is, de abból kevesebb kell, mert intenzívebb az íze.

    5

    Szórd bele a sót és borsot, majd keverd össze. A szósz sűrűsödni fog, miközben a fokhagyma és a rozmaring aromái összeérnek.

    A sót és borsot ízlés szerint adagold. Kóstold meg a szószt, és ha szükséges, adj hozzá még egy kicsit.

    6

    Vedd le a szószt a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni, mielőtt tálalnád.

    A szósz hűtés közben tovább sűrűsödik. Ha túl sűrű lenne, adj hozzá egy kevés vizet.

    7

    Tálald friss salátákhoz, grillezett húsokhoz, vagy akár zöldségekhez. Az ízek gazdagok és komplexek lesznek.

    A szószt légmentesen záródó edényben tárolhatod a hűtőben akár egy hétig is.