Mézes szezámos paradicsommártás tálalva

Mézes szezámos paradicsommártás

A mézes szezámos paradicsommártás egy tökéletes egyensúlyt teremt az édes, savanykás és enyhén csípős ízek között. Az ázsiai konyha inspirálta ezt a különleges mártást, amely kiváló kiegészítője grillezett húsoknak, sült zöldségeknek vagy akár tésztás ételeknek is. A szezámmag ropogós textúrája és a méz természetes édessége egyedivé varázsolja ezt a szószt, amely egyaránt megállja a helyét egy nyári grillpartin vagy egy ázsiai vacsora részeként. Ha még intenzívebb ízvilágra vágysz, próbáld ki extra pirított szezámmaggal vagy egy kevés friss korianderrel.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Paradicsompüré
50 g Méz
20 ml Szezámolaj
10 g Pirított szezámmag
2 gerezd Fokhagyma
10 g Friss gyömbér
30 ml Almaecet
20 ml Szójaszósz
1 tk. Chilipehely
1 tk. Füstölt paprika
1 tk.
1 csipet Frissen őrölt fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    A fokhagymát és a gyömbért reszeld le finomra.

    A fokhagymát és gyömbért minél finomabbra reszeled, annál jobban kiadják az ízüket.

    2

    Egy közepes lábosban hevítsd fel a szezámolajat közepes lángon.

    A szezámolaj nagyon hamar megég, ezért figyelj oda, hogy ne hevítsd túl.

    3

    Add hozzá a reszelt fokhagymát és gyömbért, majd pirítsd illatosra 1-2 perc alatt.

    Ügyelj, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz a mártás.

    4

    Öntsd hozzá a paradicsompürét, majd keverd el alaposan.

    A paradicsompürét először pirítsd le egy kicsit a serpenyőben, mielőtt hozzáadod a többi hozzávalóhoz, ez mélyebb ízt kölcsönöz a mártásnak.

    5

    Szórd bele a füstölt paprikát, a chili pelyhet és öntsd hozzá az almaecetet és a szójaszószt.

    A chili pelyhek mennyiségével szabályozhatod a mártás csípősségét.

    6

    Főzd alacsony lángon 10-15 percig, hogy az ízek összeérjenek és a szósz kissé besűrűsödjön.

    Keverd gyakran, hogy ne égjen le az alja.

    7

    Keverd hozzá a mézet és a pirított szezámmagot, majd alaposan dolgozd el a szószban.

    A pirított szezámmag intenzívebb ízt ad a mártásnak. Ha nincs otthon, száraz serpenyőben pirítsd meg a szezámmagot.

    8

    Ízesítsd sóval és frissen őrölt fekete borssal, majd főzd további 2 percig.

    Kóstold meg a mártást, mielőtt sóznál, mert a szójaszósz is sós.

    9

    Hagyd kicsit hűlni, majd tálald sült húsok, grillezett zöldségek vagy tésztás ételek mellé.

    A mártás hidegen és melegen is finom.