Mézes torta dióval díszítve

Mézes torta

A mézes torták hagyománya a középkorig nyúlik vissza, amikor a méz a cukor hiányában az egyik legfőbb édesítőszer volt. Ez a klasszikus magyar mézes torta egyszerű és ízletes választás bármilyen alkalomra, amit a család és barátok egyaránt szeretni fognak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra
2700 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
200 g Méz
400 g Finomliszt
3 db Tojás
150 g Kristálycukor
100 g Vaj
1 cs. Sütőpor
200 ml Tej
1 tk. Vaníliakivonat
1 tk. Őrölt fahéj
1 csipet
200 ml Tejszín
100 g Porcukor
50 g Darált dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra. Készíts elő egy tortaformát, béleld ki sütőpapírral vagy vajazd ki, majd hintsd meg liszttel.

    A sütőpapírral bélelt forma megakadályozza, hogy a torta leragadjon, és könnyebben ki tudod venni a kész tortát.

    2

    Egy keverőtálban habosítsd a vajat és a cukrot, majd add hozzá a tojásokat egyenként, folyamatos keverés mellett.

    A vajnak szobahőmérsékletűnek kell lennie, hogy könnyen habosítható legyen. A cukrot és a vajat addig keverd, amíg a keverék világos és habos nem lesz.

    3

    Adj hozzá mézet, vaníliakivonatot és a tejet, majd keverd simára.

    A méz intenzív ízt ad a tortának, ezért ne spórolj vele. A vaníliakivonat fokozza az ízeket.

    4

    Egy másik tálban keverd össze a lisztet, sütőport, őrölt fahéjat és a sót.

    A sütőport és a lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    5

    A száraz összetevőket fokozatosan keverd a nedves keverékhez, amíg sima, csomómentes tésztát nem kapsz.

    Ne keverd túl a tésztát, mert kemény lesz a torta. Csak addig keverd, amíg az összetevők éppen össze nem állnak.

    6

    Öntsd a tésztát az előkészített tortaformába, és süsd 35-40 percig, amíg aranybarna nem lesz. Tűpróbával ellenőrizd.

    A sütési idő függ a sütődtől, ezért figyelj oda. Ha a torta teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    7

    Hűtsd ki a tortát a formában 10 percig, majd fordítsd rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    A tortát teljesen ki kell hűteni, mielőtt megkened a krémmel, különben a krém megolvad.

    8

    Készítsd el a krémet: keverd össze a tejszínt és a porcukrot, amíg habos állagú nem lesz. Ezt kend a torta tetejére és oldalára.

    A tejszínnek hidegnek kell lennie, hogy könnyen felverhető legyen. Ne verd túl a tejszínt, mert kicsapódik.

    9

    Díszítsd a tortát darált dióval vagy más ízlés szerint, majd hűtsd 30 percre tálalás előtt.

    A díszítéshez használhatsz friss gyümölcsöt, csokoládéforgácsot vagy bármilyen más kedvenc dekorációt.