Mézes-vaníliás torta szeletekkel

Mézes-vaníliás torta

A mézes-vaníliás torta egy klasszikus sütemény, amelyet évszázadok óta sütnek a háziasszonyok. A méz természetes édessége és a vanília kellemes aromája tökéletes harmóniát alkot ebben a puha, illatos tortában. A recept egyszerű, mégis különleges, és a hűvösebb napokon különösen jól esik egy csésze forró ital mellé. Ha egy könnyen elkészíthető, finom és látványos tortát keresel, ez a recept tökéletes választás!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 45 perc
Teljes 1 óra 5 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
300 g Liszt
150 g Méz
120 g Vaj
3 db Tojás
100 g Kristálycukor
200 ml Tej
1 cs. Sütőpor
1 cs. Vaníliás cukor
1 tk. Vanília kivonat
20 g Porcukor (szóráshoz)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és vajazz ki egy 22 cm átmérőjű tortaformát, majd lisztezd be enyhén.

    A tortaformát sütőpapírral is kibélelheted a könnyebb kivétel érdekében.

    2

    Egy tálban keverd össze a lisztet és a sütőport. Ez biztosítja, hogy a sütemény egyenletesen emelkedjen meg.

    A lisztet és a sütőport szitáld át, hogy elkerüld a csomósodást.

    3

    Egy másik keverőtálban verd fel a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, amíg világos és habos állagú lesz.

    A tojások legyenek szobahőmérsékletűek, hogy könnyebben felverődjenek.

    4

    Egy kis lábasban olvaszd meg a vajat, majd keverd hozzá a mézet és a vanília kivonatot. Hagyd kicsit hűlni.

    A vajat ne forrald fel, csak olvaszd meg. A méz hozzáadása után hagyd kicsit hűlni, hogy ne főzze meg a tojásokat.

    5

    Lassan csorgasd a vajas-mézes keveréket a tojásos habhoz, közben folyamatosan keverd, hogy egyenletes állagot kapj.

    A vajas-mézes keveréket vékony sugárban csorgasd a tojásos habhoz, miközben folyamatosan kevered, hogy elkerüld a csomósodást.

    6

    Felváltva add hozzá a száraz hozzávalókat és a tejet a tojásos keverékhez. Mindig kezd a száraz hozzávalókkal, majd egy kis tejet adj hozzá, hogy a tészta egyenletes maradjon.

    A száraz és nedves hozzávalókat kis adagokban add hozzá, és óvatosan keverd össze, hogy a tészta ne legyen túl kemény. Ne keverd túl a tésztát, mert a torta kemény lehet.

    7

    Öntsd a tésztát az előkészített tortaformába, és egyengesd el a tetejét spatulával.

    A forma aljára tehetsz egy kör sütőpapírt is, hogy biztosan ne ragadjon le a torta.

    8

    Süsd a tortát előmelegített sütőben 40-45 percig, vagy amíg egy beleszúrt tű tisztán kijön belőle. Ne nyisd ki a sütőt az első 30 percben, mert a tészta összeeshet!

    Ha a torta teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Ha elkészült, hagyd a formában pihenni 10 percig, majd borítsd ki egy rácsra, hogy teljesen kihűljön.

    A rácsra helyezés biztosítja, hogy a torta alja ne ázzon el.

    10

    Tálalás előtt szórd meg porcukorral. Kiválóan illik egy csésze forró tea vagy kávé mellé.

    A tortát kínálhatod tejszínhabbal, gyümölcsökkel vagy vaníliafagyival is.