Mézes-zabpelyhes linzer tálalva

Mézes-zabpelyhes linzer

A linzer az egyik legismertebb klasszikus sütemény, amelyet számtalan változatban készítenek világszerte. A mézes-zabpelyhes változat egy egészségesebb alternatívája a hagyományos linzernek, amely omlós tésztájával és enyhén diós ízével mindenkit elvarázsol. Képzeld el, ahogy a sütőből kiáradó mézes és fahéjas illatok betöltik a konyhát, és az első harapásnál a sütemény finoman roppanós, mégis puha belsejével kényeztet. Ez a linzer tökéletes választás a téli ünnepekre, vagy egy meghitt délutáni tea mellé.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
2500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 10
100 g Zabpehely
200 g Liszt
100 g Méz
150 g Vaj
50 g Porcukor
1 db Tojás
1 tk. Sütőpor
1 tk. Vanília kivonat
1 tk. Fahéj
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a fahéjat és a sót.

    A zabpelyhet érdemes aprítógépben kicsit összetörni, így könnyebben kezelhető lesz a tészta.

    2

    A hideg vajat kockázd fel, és morzsold el a száraz hozzávalókkal, amíg homokos állagú lesz.

    A vajnak nagyon hidegnek kell lennie, különben a tészta nem lesz omlós. Használhatsz vajreszelőt is a gyorsabb morzsoláshoz.

    3

    Add hozzá a porcukrot, a mézet, a vanília kivonatot és a tojást, majd gyúrd össze a tésztát, amíg egynemű lesz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a linzer. Csak addig gyúrd, amíg összeáll.

    4

    Csomagold fóliába, és pihentesd a hűtőben 30 percig.

    A pihentetés azért fontos, mert a vaj megdermed, és a tészta könnyebben nyújtható lesz.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a linzer leragadjon a tepsire.

    6

    A tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki 3-4 mm vastagra, majd szaggass belőle korongokat vagy linzerformákat.

    Ha a tészta nagyon ragad, tegyél a tetejére is egy réteg folpackot vagy sütőpapírt nyújtás előtt.

    7

    Helyezd a sütőpapírral bélelt tepsibe, és süsd 12-15 percig, amíg aranybarnák lesznek.

    Figyeld a linzereket sütés közben, mert könnyen megéghetnek. Ha nagyon barnulnak, takard le őket alufóliával.

    8

    Hagyd teljesen kihűlni, majd ragaszd össze párosával mézzel vagy lekvárral.

    A linzereket csak teljesen kihűlve ragaszd össze, különben a lekvár megolvad.

    9

    Tálalás előtt megszórhatod porcukorral a még szebb megjelenésért.

    A porcukrot szitán keresztül szórd a linzerekre, hogy egyenletesebb legyen a bevonat.