Mézeskalács figurák tálalva, díszítéssel

Mézeskalács figurák

A mézeskalács figurák a karácsonyi időszak egyik legikonikusabb süteményei. Illatuk betölti az otthont, és az elkészítésük igazi családi hagyomány lehet. Ez a recept egyszerű, mégis különleges, hiszen a gazdag fűszerek és a méz harmóniája garantáltan ünnepi hangulatot varázsol. A figurák díszítése kiváló lehetőség a kreativitás kibontakoztatására, így a gyerekek is örömmel segíthetnek az elkészítésben.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 10 perc
Teljes 1 óra 30 perc
120 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 25
500 g Finomliszt
200 g Méz
150 g Kristálycukor
100 g Vaj
2 db Tojás
1 cs. Sütőpor
2 tk. Őrölt fahéj
1 tk. Őrölt gyömbér
1 tk. Őrölt szegfűszeg
1 csipet

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd fel a mézet és a vajat egy lábosban, amíg a vaj teljesen elolvad. Hagyd hűlni szobahőmérsékletűre.

    Ügyelj arra, hogy a méz és a vaj ne forrjon, csak olvadjon össze. A túl forró keverék megváltoztathatja a tészta állagát.

    2

    Egy nagy tálban keverd össze a lisztet, cukrot, sütőport, fahéjat, gyömbért, szegfűszeget és egy csipet sót.

    A fűszereket alaposan keverd el a liszttel, hogy egyenletesen eloszoljanak a tésztában.

    3

    Add hozzá a tojásokat és a kihűlt mézes-vajas keveréket, majd gyúrd össze sima tésztává.

    Ha a tészta túl ragacsos, adj hozzá még egy kevés lisztet. Ha túl száraz, adj hozzá egy kevés mézet vagy vizet.

    4

    Csomagold a tésztát fóliába, és pihentesd a hűtőben legalább 1 órán át.

    A hűtés segít a tésztának megkeményedni, így könnyebb lesz vele dolgozni.

    5

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.

    A sütőpapír megakadályozza, hogy a mézeskalácsok leragadjanak a tepsire.

    6

    Nyújtsd ki a tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra, és szaggass belőle különböző figurákat süteményszaggatóval.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, mert a mézeskalácsok könnyen megéghetnek. A szaggatókat mártsd lisztbe, hogy ne ragadjanak a tésztához.

    7

    Helyezd a figurákat a tepsire, és süsd őket 8-10 percig, amíg enyhén aranybarnák lesznek.

    A mézeskalácsok könnyen megéghetnek, ezért figyelj rájuk sütés közben. Ha a széleik kezdenek barnulni, vedd ki őket a sütőből.

    8

    Hagyd teljesen kihűlni, majd tetszés szerint díszítsd cukormázzal vagy színes dekorcukorral.

    A mézeskalácsokat teljesen hagyd kihűlni, mielőtt díszítenéd őket, mert a máz különben elolvadhat.