Mérd ki a lisztet, cukrot, sütőport, fahéjat és gyömbért, majd egy nagy tálban keverd őket alaposan össze. Ez biztosítja, hogy a fűszerek egyenletesen eloszoljanak a tésztában.
A lisztet érdemes átszitálni, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Olvaszd fel a vajat kis lángon, majd keverd hozzá a mézet. Várj, amíg a keverék kicsit lehűl, majd fokozatosan öntsd a száraz hozzávalókhoz, miközben egy fakanállal kevered.
Fontos, hogy a vaj-méz keverék ne legyen túl forró, mert megfőzheti a tojásokat a következő lépésben. Hagyd langyosra hűlni.
Add hozzá a tojásokat, és kezd el kézzel összedolgozni a tésztát. Gyúrj belőle puha, homogén állagú masszát. Ha túl ragacsos, adj hozzá egy kevés lisztet.
A tojásokat egyesével add a tésztához, és alaposan dolgozd el mindegyiket, mielőtt a következőt hozzáadnád.
Csomagold a tésztát frissen tartó fóliába, majd helyezd hűtőbe legalább egy órára. Ez a lépés segít, hogy a tészta könnyebben nyújtható legyen.
A tésztát akár egy éjszakára is hűtőbe teheted, hogy a fűszerek jobban összeérjenek.
A lehűlt tésztát lisztezett felületen nyújtsd ki körülbelül 5 mm vastagságúra. Egy papír sablon segítségével vágj ki különböző méretű házformákat, például falakat, tetőt és egyéb díszítőelemeket.
A sablonokat érdemes keményebb papírból vagy kartonból készíteni, hogy könnyebb legyen körbevágni a tésztát. A leeső tésztadarabokat gyúrd össze újra, és nyújtsd ki újra.
Helyezd a kivágott tésztadarabokat sütőpapírral bélelt tepsire. Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd őket 10-12 percig, amíg világos aranybarnák lesznek. Ne süsd túl, mert a tészta könnyen kiszáradhat.
Figyeld a sütőt, mert a mézeskalács gyorsan sül. Ha túl barnulna a teteje, takard le alufóliával.
Amíg a mézeskalács darabok hűlnek, készítsd el a cukormázat. Ehhez keverd össze a porcukrot és a citromlevet, amíg sűrű, de kenhető állagot nem kapsz.
A cukormáz állagát a citromlé mennyiségével szabályozhatod. Ha túl sűrű, adj hozzá még egy kevés citromlevet, ha túl híg, adj hozzá több porcukrot.
A cukormáz segítségével ragaszd össze a ház falait és tetőelemeit. Tartsd össze az elemeket néhány percig, hogy a máz megkössön. Ezután díszítsd a házat további cukormázzal, színes cukorkákkal vagy egyéb dekorációkkal.
A ház elemeit fogpiszkálókkal is rögzítheted, amíg a máz meg nem köt. A díszítéshez használhatsz ehető ragasztót is.
Hagyd a házat szobahőmérsékleten állni, amíg a cukormáz teljesen megköt. Ezután már gyönyörködhetsz a kész mézeskalács házban, vagy akár meg is eheted!
A mézeskalács házat légmentesen záródó dobozban tárold, hogy ne száradjon ki.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.