Mogyorókrémes-banános calzone frissen sütve

Mogyorókrémes-banános calzone

A calzone az olasz konyha egyik klasszikus fogása, amelyet általában sós töltelékkel készítenek, de ez az édes változat is egyre népszerűbb. Az olasz desszertek között egyedülállóan finom, hiszen a ropogósra sült tészta tökéletes kontrasztot ad a lágy mogyorókrém és a banán édes kombinációjának. Ha valami igazán különleges édességre vágysz, ez a recept remek választás! A sütés során ügyelj arra, hogy a szélek megfelelően le legyenek zárva, hogy a töltelék ne folyjon ki. Egy kis porcukorral megszórva még csábítóbb lesz!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 18 perc
Teljes 33 perc
650 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Pizza tészta
200 g Mogyorókrém
2 db Banán
1 db Tojás
20 g Porcukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Ha bolti pizzatésztát használsz, hagyd szobahőmérsékleten 10 percig pihenni, hogy könnyebben nyújtható legyen.

    A sütő előmelegítése kulcsfontosságú a calzone egyenletes átsüléséhez. A bolti tészta pihentetése megakadályozza, hogy a tészta összehúzódjon nyújtás közben.

    2

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a pizzatésztát kb. 3-4 mm vastagságúra. Formázz belőle egy nagy kört, majd vágd két egyenlő részre.

    A tésztát érdemes kör alakúra nyújtani, hogy könnyebben félbe lehessen hajtani. Ne nyújtsd túl vékonyra, mert sütés közben átszakadhat.

    3

    A mogyorókrémet kenj egyenletesen az egyik tésztafél egyik oldalára, ügyelve arra, hogy a széleken 1-2 cm üresen maradjon a könnyebb lezárás érdekében.

    Ha a mogyorókrém túl kemény, melegítsd meg pár másodpercig a mikróban, hogy könnyebben kenhető legyen. A szélek kihagyása fontos, hogy a tészta jól lezárható legyen.

    4

    A banánt vékony szeletekre vágd, majd egyenletesen oszlasd el a mogyorókrém tetején.

    A banánt közvetlenül a felhasználás előtt szeleteld fel, hogy ne barnuljon meg. A vékony szeletek biztosítják, hogy a banán egyenletesen átsüljön.

    5

    Hajtsd rá a tészta másik felét a töltelékre, majd a széleket egy villa segítségével nyomkodd le, hogy jól lezárd a calzone-t és a töltelék ne folyjon ki sütés közben.

    A villa használata nem csak esztétikus, hanem segít is a tészta jó lezárásában. Ügyelj arra, hogy alaposan nyomkodd le a széleket.

    6

    Egy kis tálban verd fel a tojást, majd kend meg vele a calzone tetejét, hogy szép aranybarnára süljön.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejet is, de a tojás szebb színt ad a tésztának. A tojást egyenletesen kend el a tésztán.

    7

    Helyezd a calzone-t sütőpapírral bélelt tepsire, majd süsd 15-18 percig, vagy amíg aranybarna nem lesz.

    A sütési idő sütőfüggő, figyelj a calzone színére. Ha túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    8

    Sütés után hagyd kicsit hűlni, majd szórd meg porcukorral és tálald melegen.

    A porcukorral való megszórás opcionális, de esztétikusabbá teszi a calzone-t. Melegen a legfinomabb, mert a töltelék lágy és krémes.