A mogyorót száraz serpenyőben pirítsd meg közepes lángon, amíg enyhén aranybarna nem lesz. Hagyd kihűlni, majd aprítsd finomra vagy daráld le.
A pirítás kihozza a mogyoró ízét. Vigyázz, hogy ne égesd meg, mert keserű lesz.
A tejet és a tejszínt egy közepes lábosba öntsd, majd add hozzá a vaníliakivonatot és a finomra őrölt mogyorót. Lassan melegítsd fel közepes lángon, amíg gőzölögni nem kezd, de ne forrald fel!
A forralás megváltoztathatja a tej és tejszín állagát, ezért figyelj oda.
Egy másik tálban keverd össze a cukrot és a tojássárgáját, habverővel dolgozd össze, amíg világosabb színű és krémes állagú lesz.
Ez a lépés fontos a fagylalt selymes állagának eléréséhez.
A meleg tejből egy merőkanálnyit adj hozzá a tojásos keverékhez folyamatos keverés mellett, hogy hőkiegyenlítést végezz. Ez segít elkerülni, hogy a tojás összekapódjon.
Ez egy nagyon fontos lépés, ne hagyd ki, különben rántotta lesz a fagylaltból!
Az előzőleg felmelegített tojásos keveréket öntsd vissza a lábosba a többi tejhez. Alacsony hőfokon, folyamatos keverés mellett főzd addig, amíg a krém besűrűsödik és bevonja a kanál hátát (kb. 5-7 perc). Ne hagyd forrni!
A krém akkor jó, ha a kanál hátán egyenletesen megmarad egy vékony réteg. Ha forr, a tojás kicsapódhat.
Szűrd át a keveréket egy finom szűrőn, hogy eltávolítsd a nagyobb mogyoródarabokat és a sűrűbb részeket. Hagyd teljesen kihűlni szobahőmérsékleten, majd tedd hűtőbe legalább 4 órára, hogy az ízek összeérjenek.
A szűrés biztosítja a fagylalt sima állagát. A hűtés pedig segít az ízek összeérésében.
Ha van fagylaltgéped, öntsd bele a keveréket, és a gyártói utasítás szerint készítsd el a fagylaltot. Ha nincs, tedd a keveréket egy mély tálba a fagyasztóba, és félóránként keverd át egy villával, hogy krémes maradjon.
A fagylaltgép sokkal egyszerűbbé teszi a dolgot, de a kézi módszer is működik, csak több türelmet igényel.
A fagylaltot tálalás előtt hagyd pár percig szobahőmérsékleten pihenni, hogy könnyebben kanalazható legyen. Díszítheted durvára tört mogyoróval vagy egy kevés mézzel.
A szobahőmérsékleten pihentetés segít a fagylaltnak kicsit megpuhulni.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.