Mogyorószószos rizs tálalva

Mogyorószószos rizs

A mogyorószószos rizs egy gazdag, ízletes fogás, amely tökéletes egy egzotikus ázsiai ihletésű vacsorához. A mogyoróvaj krémes textúrája és mély, diós íze remekül harmonizál a rizs puhaságával és a szójaszósz umami karakterével. Ez az étel különösen népszerű a thai és indonéz konyhában, ahol a mogyorószósz gyakran kerül zöldségekre és tésztákra is. A lime frissessége és a pirított földimogyoró ropogós textúrája még izgalmasabbá teszi ezt az egyszerű, de különleges fogást. Ha szereted a selymes, de gazdag ízvilágot, és egy könnyen elkészíthető ázsiai ihletésű receptet keresel, akkor ezt mindenképpen próbáld ki. Tálald friss újhagymával és extra mogyoróval megszórva, hogy még intenzívebb élményt nyújtson!

Előkészület 10 perc
Elkészítés 20 perc
Teljes 30 perc
480 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
200 g Jázmin rizs
400 ml Víz
50 g Mogyoróvaj
20 ml Szójaszósz
100 ml Kókusztej
2 gerezd Fokhagyma
5 g Gyömbér
10 ml Szezámolaj
10 ml Lime leve
30 g Pirított földimogyoró
1 szál Újhagyma

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    SzójaSzója

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd át alaposan a jázmin rizst hideg vízben, amíg a víz tiszta nem lesz. Ez segít eltávolítani a felesleges keményítőt, így a rizs pergősebb marad.

    Az öblítést addig folytasd, amíg a víz teljesen tiszta nem lesz, ez a titka a pergő rizsnek.

    2

    Egy közepes lábosban forrald fel a vizet egy csipet sóval, majd add hozzá a rizst. Fedő alatt, alacsony lángon főzd 12-15 percig, amíg teljesen megpuhul.

    Főzés közben ne keverd a rizst, mert összetörhet. Ha a rizs felszívta a vizet, de még nem puha, adj hozzá egy kevés vizet és főzd tovább.

    3

    Amíg a rizs fő, aprítsd fel a fokhagymát, a gyömbért és az újhagymát. A pirított földimogyorót aprítsd durvára.

    A fokhagymát és a gyömbért minél apróbbra vágd, az újhagymát karikázd fel.

    4

    Egy kis tálban keverd össze a mogyoróvajat, a szójaszószt, a kókusztejet és a lime levét, hogy selymes mogyorószószt kapj.

    Ha a mogyoróvaj túl sűrű, adj hozzá egy kevés kókusztejet, hogy hígabb legyen. A lime levét frissen facsard.

    5

    Egy serpenyőben hevítsd fel a szezámolajat közepes lángon, majd add hozzá a fokhagymát és a gyömbért. Pirítsd 1-2 percig, amíg illatos lesz.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz.

    6

    Öntsd a megfőtt rizst a serpenyőbe, és keverd össze a pirított fokhagymával és gyömbérrel.

    Óvatosan keverd, hogy a rizs ne törjön össze.

    7

    Öntsd a mogyorószószt a rizsre, és keverd át alaposan, hogy minden szem átvegye az ízeket.

    Kóstold meg, és ha szükséges, adj hozzá még szójaszószt, lime levét vagy mogyoróvajat az ízlésed szerint.

    8

    Szórd meg a durvára vágott földimogyoróval és az aprított újhagymával, majd azonnal tálald.

    A friss újhagyma és a ropogós mogyoró remekül kiegészíti az ételt.