Frissen sĂŒlt mogyorĂłvajas keksz

MogyorĂłvajas keksz

A mogyorĂłvajas keksz egy klasszikus amerikai sĂŒtemĂ©ny, amely a 20. szĂĄzad elejĂ©n vĂĄlt nĂ©pszerƱvĂ©. Az EgyesĂŒlt Államokban a mogyorĂłvaj az egyik legkedveltebb alapanyag, Ă©s szĂĄmos Ă©dessĂ©gben felhasznĂĄljĂĄk. Ez a keksz könnyen elkĂ©szĂ­thetƑ, omlĂłs textĂșrĂĄjĂș, Ă©s tökĂ©letes egy csĂ©sze kĂĄvĂ© vagy tea mellĂ©. Ha egy gyorsan elkĂ©szĂ­thetƑ, mĂ©gis kĂŒlönleges Ă©dessĂ©gre vĂĄgysz, prĂłbĂĄld ki ezt a receptet!

ElƑkĂ©szĂŒlet 15 perc
Elkészítés 12 perc
Teljes 27 perc
1900 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 20
⭕ 200 g Liszt
⭕ 100 g Vaj
⭕ 150 g Mogyoróvaj
⭕ 100 g Barnacukor
⭕ 50 g Porcukor
⭕ 1 db Tojás
⭕ 5 ml Vaníliakivonat
⭕ 1 csipet Só
⭕ 1 tk. Szódabikarbóna

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A vajat Ă©s a mogyorĂłvajat hagyd szobahƑmĂ©rsĂ©kleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozhatĂł legyen. Ez segĂ­t abban, hogy a keksz tĂ©sztĂĄja lĂĄgy Ă©s homogĂ©n ĂĄllagĂș legyen.

    A vajat Ă©s a mogyorĂłvajat ne melegĂ­tsd fel, csak hagyd szobahƑmĂ©rsĂ©kleten megpuhulni, kĂŒlönben a tĂ©szta tĂșl folyĂłs lesz.

    2

    Egy nagy keverƑtĂĄlban keverd össze a vajat, a mogyorĂłvajat, a barnacukrot Ă©s a porcukrot, amĂ­g krĂ©mes ĂĄllagot nem kapsz. HasznĂĄlhatsz kĂ©zi habverƑt vagy elektromos mixert is.

    A barnacukor helyett hasznålhatsz nådcukrot is. A lényeg, hogy a cukrok jól elkeveredjenek a vajjal és a mogyoróvajjal.

    3

    Add hozzå a tojåst és a vaníliakivonatot, majd alaposan keverd össze, hogy a massza homogén legyen.

    A tojĂĄs legyen szobahƑmĂ©rsĂ©kletƱ, Ă­gy jobban elkeveredik a többi hozzĂĄvalĂłval.

    4

    Egy måsik tålban keverd össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónåt.

    A szódabikarbóna segít a kekszeknek megemelkedni és puhåbbå vålni.

    5

    Fokozatosan add a szåraz hozzåvalókat a nedves masszåhoz, és keverd össze egy spatulåval vagy kézzel, amíg egy formåzható tésztåt nem kapsz.

    Ne keverd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, mert a keksz kemĂ©ny lehet. Csak addig keverd, amĂ­g a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłk Ă©ppenhogy el nem keverednek a nedvesekkel.

    6

    FormĂĄzz a tĂ©sztĂĄbĂłl kisebb golyĂłkat, Ă©s helyezd Ƒket a sĂŒtƑpapĂ­rral bĂ©lelt tepsire. VillĂĄval nyomj rĂĄjuk keresztmintĂĄt, hogy jellegzetes mogyorĂłvajas kekszformĂĄt kapjanak.

    A villa lenyomatot lisztbe mårtva készítsd, hogy ne ragadjon a tésztåhoz.

    7

    MelegĂ­tsd elƑ a sĂŒtƑt 180°C-ra.

    Fontos, hogy a sĂŒtƑ megfelelƑen elƑ legyen melegĂ­tve a sĂŒtĂ©s elƑtt.

    8

    SĂŒsd a kekszeket elƑmelegĂ­tett sĂŒtƑben kb. 12-15 percig, amĂ­g a szĂ©leik enyhĂ©n aranybarnĂĄra sĂŒlnek.

    Figyeld a kekszeket sĂŒtĂ©s közben, mert a sĂŒtĂ©si idƑ sĂŒtƑtƑl fĂŒggƑen vĂĄltozhat. Ne sĂŒsd tĂșl, mert kiszĂĄrad.

    9

    Hagyd teljesen kihƱlni a kekszeket egy råcson, majd tålald vagy tårold légmentesen zåródó dobozban.

    A kekszek kihƱlĂ©s utĂĄn kemĂ©nyednek meg, ezĂ©rt ne ijedj meg, ha a sĂŒtƑbƑl kivĂ©ve mĂ©g puhĂĄk.