A vajat Ă©s a mogyorĂłvajat hagyd szobahĆmĂ©rsĂ©kleten megpuhulni, hogy könnyebben dolgozhatĂł legyen. Ez segĂt abban, hogy a keksz tĂ©sztĂĄja lĂĄgy Ă©s homogĂ©n ĂĄllagĂș legyen.
A vajat Ă©s a mogyorĂłvajat ne melegĂtsd fel, csak hagyd szobahĆmĂ©rsĂ©kleten megpuhulni, kĂŒlönben a tĂ©szta tĂșl folyĂłs lesz.
Egy nagy keverĆtĂĄlban keverd össze a vajat, a mogyorĂłvajat, a barnacukrot Ă©s a porcukrot, amĂg krĂ©mes ĂĄllagot nem kapsz. HasznĂĄlhatsz kĂ©zi habverĆt vagy elektromos mixert is.
A barnacukor helyett hasznålhatsz nådcukrot is. A lényeg, hogy a cukrok jól elkeveredjenek a vajjal és a mogyoróvajjal.
Add hozzĂĄ a tojĂĄst Ă©s a vanĂliakivonatot, majd alaposan keverd össze, hogy a massza homogĂ©n legyen.
A tojĂĄs legyen szobahĆmĂ©rsĂ©kletƱ, Ăgy jobban elkeveredik a többi hozzĂĄvalĂłval.
Egy måsik tålban keverd össze a lisztet, a sót és a szódabikarbónåt.
A szĂłdabikarbĂłna segĂt a kekszeknek megemelkedni Ă©s puhĂĄbbĂĄ vĂĄlni.
Fokozatosan add a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłkat a nedves masszĂĄhoz, Ă©s keverd össze egy spatulĂĄval vagy kĂ©zzel, amĂg egy formĂĄzhatĂł tĂ©sztĂĄt nem kapsz.
Ne keverd tĂșl a tĂ©sztĂĄt, mert a keksz kemĂ©ny lehet. Csak addig keverd, amĂg a szĂĄraz hozzĂĄvalĂłk Ă©ppenhogy el nem keverednek a nedvesekkel.
FormĂĄzz a tĂ©sztĂĄbĂłl kisebb golyĂłkat, Ă©s helyezd Ćket a sĂŒtĆpapĂrral bĂ©lelt tepsire. VillĂĄval nyomj rĂĄjuk keresztmintĂĄt, hogy jellegzetes mogyorĂłvajas kekszformĂĄt kapjanak.
A villa lenyomatot lisztbe mĂĄrtva kĂ©szĂtsd, hogy ne ragadjon a tĂ©sztĂĄhoz.
MelegĂtsd elĆ a sĂŒtĆt 180°C-ra.
Fontos, hogy a sĂŒtĆ megfelelĆen elĆ legyen melegĂtve a sĂŒtĂ©s elĆtt.
SĂŒsd a kekszeket elĆmelegĂtett sĂŒtĆben kb. 12-15 percig, amĂg a szĂ©leik enyhĂ©n aranybarnĂĄra sĂŒlnek.
Figyeld a kekszeket sĂŒtĂ©s közben, mert a sĂŒtĂ©si idĆ sĂŒtĆtĆl fĂŒggĆen vĂĄltozhat. Ne sĂŒsd tĂșl, mert kiszĂĄrad.
Hagyd teljesen kihƱlni a kekszeket egy råcson, majd tålald vagy tårold légmentesen zåródó dobozban.
A kekszek kihƱlĂ©s utĂĄn kemĂ©nyednek meg, ezĂ©rt ne ijedj meg, ha a sĂŒtĆbĆl kivĂ©ve mĂ©g puhĂĄk.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.