Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, és bélelj ki egy tepsit sütőpapírral.
A sütő előmelegítése nagyon fontos a megfelelő végeredményhez. A sütőpapír pedig megakadályozza, hogy a croissantok leragadjanak.
Egy tálban keverd össze a lisztet, a cukrot és a sót.
Használj átszitált lisztet a levegősebb tészta érdekében.
Egy másik edényben melegítsd fel a tejet langyosra, add hozzá az élesztőt és hagyd állni 5 percig.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. A langyos hőmérséklet ideális az élesztő aktiválásához. Ha az élesztő nem habzik fel 5 perc után, valószínűleg nem jó, és újat kell használnod.
A lisztkeverékhez add hozzá a tojásokat, a langyos tejes-élesztős keveréket, majd kezd el összedolgozni.
A hozzávalók legyenek szobahőmérsékletűek, így könnyebben összeáll a tészta.
Morzsold bele a hideg vajat és gyúrd össze, amíg egy rugalmas tésztát kapsz.
A hideg vaj segít a tésztának réteges szerkezetet kialakítani. Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz.
Nyújtsd ki a tésztát kb. 3 mm vastagságúra, majd vágd egyenlő méretű háromszögekre.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsd, hogy ne ragadjon le. Használj pizzavágót a háromszögek egyenletes vágásához.
Mindegyik háromszög közepére tegyél egy kis mogyoróvajat, majd tekerd fel croissant formára.
Ne tegyél túl sok mogyoróvajat, mert kifolyhat sütés közben. A feltekerést a háromszög szélesebbik végénél kezdd.
Helyezd a croissantokat a sütőpapírral bélelt tepsire és hagyd kelni 20 percig.
A kelesztés segít a croissantoknak még levegősebbé válni. Takard le őket egy konyharuhával, hogy ne száradjanak ki.
Kend meg a tetejüket tojással, majd süsd őket 18-20 percig, amíg aranybarnák és ropogósak lesznek.
A tojás segít a croissantoknak szép színt kapni. Figyeld a sütőt, és ha túl gyorsan barnulnak, takard le őket alufóliával.
Ha kihűltek, akár egy kevés extra mogyoróvajjal is megkenheted őket tálalás előtt.
A még intenzívebb mogyoróvaj ízért pirított mogyoródarabokkal is megszórhatod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.