Kolumbiai mondongo húsos leves kukoricával és fehérbabbal tálalva

Mondongo colombiano

A mondongo colombiano Kolumbia egyik legismertebb hagyományos étke, különösen a vidéki területeken. Az étel alapja a marhahús, amit gazdag húsos alaplében főznek kukoricával, fehérbabbal és friss zöldségekkel. A mondongo gazdag ízvilága és laktató jellege miatt ideális étkezés egy hideg napon, de ünnepi alkalmakra is gyakran készítik. A lime frissessége és a koriander különleges, frissítő ízt ad a levesnek. Az ételt hagyományosan rizssel vagy friss kenyérrel tálalják, így egy igazán ínycsiklandó és tápláló ételt kínálnak.

Előkészület 20 perc
Elkészítés 3 óra
Teljes 3 óra 20 perc
2200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
800 g Disznóhús (fej, szív, tüdő)
200 g Kukorica
300 g Fehérbab
2 db Sárgarépa
1 db Vöröshagyma
4 db Fokhagyma
1 db Zöldpaprika
2 db Paradicsom
1 tk.
0.5 tk. Feketebors
1 ek. Cilantro (koriander)
1 db Lime

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A disznóhús részeket alaposan öblítsd le és vágd kisebb darabokra. A kukoricát és a fehérbabot előző nap áztasd be vízbe, hogy megpuhuljanak főzés előtt.

    A húsokat alaposan mosd meg, hogy eltávolítsd az esetleges szennyeződéseket, és ha túl nagyok a húsdarabok, vágd kisebbre, hogy könnyebben főzhetők legyenek.

    2

    Egy nagy lábasban főzd a húsokat 2-3 órán keresztül, amíg a húsok teljesen megpuhulnak. Ügyelj arra, hogy a víz ne fogyjon el, és ha szükséges, pótolj vizet vagy alaplét.

    A hús főzéséhez használt víz legyen bőven elegendő, hogy a húsok ne égjenek le, és a szaft ne legyen túl sűrű.

    3

    Amikor a hús megpuhult, add hozzá a sárgarépát, zöldpaprikát, paradicsomot és vöröshagymát. Aprítsd fel a fokhagymát és tedd hozzá a leveshez.

    A zöldségeket kis darabokra vágva add hozzá, hogy azok is könnyen megpuhuljanak és átvegye a hús ízét.

    4

    Öntsd hozzá az áztatott kukoricát és fehérbabot, majd sózd, borsozd, és főzd még 1-1,5 órán keresztül, amíg minden összetevő teljesen megpuhul.

    A kukoricát és a babot ne hagyd túl sokáig főzni, mert a kukorica túl puhára főhet, és a bab is szétmállhat.

    5

    A végén szórd rá a friss koriandert (cilantro) és facsard rá a lime levét. Alaposan keverd össze, és hagyd pihenni 5-10 percig.

    A lime frissessége és a koriander különleges ízt ad a levesnek, ne hagyd ki őket!

    6

    Tálald a kész mondongót friss kenyérrel vagy főtt rizssel.