Mont Let Pouk – hagyományos burmai gőzölt sütemény

Mont let pouk

A mont let pouk egy híres burmai gőzölt édesség, amelyet rizslisztből és kókusztejből készítenek. A hagyományos változatot gyakran banánlevélben párolják, amely különleges aromát ad neki. A pálmacukor és a friss kókuszreszelék teszi igazán különlegessé. Ez az édesség népszerű utcai finomság Burmában, és gyakran fogyasztják reggelire vagy uzsonnára. Ha szereted az egzotikus ázsiai édességeket, ezt a receptet mindenképp próbáld ki!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 35 perc
1500 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 6
200 g Rizsliszt
50 g Tápiókaliszt
200 ml Kókusztej
100 g Pálmacukor
100 ml Víz
1 csipet
50 g Friss kókuszreszelék
2 db Banánlevél (opcionális)

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis lábosban melegítsd fel a pálmacukrot a vízzel, amíg teljesen fel nem oldódik, majd hagyd kihűlni.

    A pálmacukor helyett használhatsz barna cukrot is, de a pálmacukor jellegzetesebb ízt ad.

    2

    Egy tálban keverd össze a rizslisztet, a tápiókalisztet és a sót.

    A rizsliszt és tápiókaliszt aránya befolyásolja a végeredményt. A több rizsliszt keményebb, a több tápiókaliszt rugalmasabb süteményt eredményez.

    3

    Lassan add hozzá a kókusztejet és a cukorszirupot, majd keverd simára, hogy egy közepesen sűrű tésztát kapj.

    Fontos, hogy lassan adagold a folyadékot, hogy elkerüld a csomósodást. Használj habverőt a sima tészta eléréséhez.

    4

    Takard le a tálat, és hagyd pihenni a tésztát 30 percig.

    A pihentetés során a lisztek megszívják magukat a folyadékkal, ami segíti a sütemény megfelelő állagának kialakulását.

    5

    Ha használsz banánlevelet, vágd kisebb darabokra és gőzöld pár percig, hogy rugalmas legyen.

    A banánlevél gőzölése megakadályozza, hogy eltörjön a hajtogatás során.

    6

    Egy evőkanál segítségével helyezz kis adagokat a tésztából a banánlevélre vagy közvetlenül egy párolóedénybe.

    Ha nem használsz banánlevelet, olajozd ki a párolóedényt, hogy a sütemények ne ragadjanak le.

    7

    Gőzöld a süteményeket kb. 15 percig, amíg áttetszővé és rugalmassá válnak.

    A gőzölési idő függ a sütemények méretétől. Ellenőrizd, hogy a közepe is megsült-e.

    8

    Szórd meg friss kókuszreszelékkel, és tálald melegen vagy szobahőmérsékleten.

    A friss kókuszreszelék helyett használhatsz szárítottat is, de a friss sokkal ízletesebb.