Morzsás pogácsa tálalva

Morzsás pogácsa

A morzsás pogácsa egy izgalmas változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a zsemlemorzsa és a sajt finom ropogós réteget ad a süteménynek. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez a verzió egy izgalmas csavart ad a hagyományos recepthez, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még különlegesebbé szeretnéd tenni, próbáld ki egy kevés fokhagymás vajjal vagy füstölt sajttal gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3100 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
1 tk. Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
100 g Morzsa (zsemlemorzsa)
100 g Reszelt sajt
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére morzsa

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen se túl hideg, se túl meleg, mert a túl hideg nem indítja be az élesztőt, a túl meleg pedig elpusztítja.

    2

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vaj fontos, mert így a tészta rétegesebb és omlósabb lesz. A liszt szitálása pedig segít elkerülni a csomókat.

    3

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a pogácsa. Akkor jó, ha már elválik az edény falától.

    4

    Keverd a tésztába a morzsát és a reszelt sajtot, majd takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A meleg hely elősegíti a tészta kelését. Ha nincs meleg helyed, tedd a sütőbe 30 fokra, vagy egy meleg vízzel teli edény fölé.

    5

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás segít, hogy a pogácsa réteges és levegős legyen. Hajtogathatod többször is.

    6

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót lisztbe mártva könnyebb szaggatni a tésztát.

    7

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg egy kevés morzsával. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való kenés szép színt ad a pogácsának. Figyeld a sütőt, mert minden sütő más, és lehet, hogy hamarabb megsül.

    8

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    Rácson hagyva a pogácsák alja nem ázik el.