Mozzarellás calzone aranybarnára sütve

Mozzarellás Calzone

A mozzarellás calzone a klasszikus olasz ízek szerelmeseinek készült. A krémesen olvadt mozzarella és a parmezán gazdagítja az ízeket, míg a fűszeres paradicsomszósz tökéletes egyensúlyt teremt a tésztában. Ez a calzone ideális választás egy egyszerű, de ízletes vacsorához vagy egy baráti összejövetelre, ahol garantáltan mindenki imádni fogja.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
1200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
500 g Liszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Langyos víz
30 ml Olívaolaj
10 g
250 g Mozzarella sajt
50 g Parmezán sajt
200 ml Paradicsomszósz
1 tk. Friss bazsalikom
1 tk. Oregánó
1 tk. Fekete bors
2 gerezd Fokhagyma
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.

    A víz hőmérséklete legyen langyos, ne forró, mert a forró víz megöli az élesztőt. A lágy tészta kulcsfontosságú a könnyű nyújtáshoz.

    2

    Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.

    A kelesztéshez ideális hely a sütő, ha előtte alacsony hőfokon (kb. 50°C) bekapcsolod, majd kikapcsolod. Ügyelj rá, hogy ne legyen túl meleg!

    3

    Aprítsd fel a fokhagymát és keverd össze a paradicsomszószt az oregánóval, bazsalikommal és fekete borssal.

    Friss fűszernövényekkel még ízletesebb lesz a szósz. Ha nincs friss, használj szárítottat, de abból kevesebbet.

    4

    Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd hozzá a fűszerezett paradicsomszószt. Főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz. Alacsony lángon pirítsd.

    5

    A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.

    Lisztezett felületen nyújtsd a tésztát, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig.

    6

    A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomszószból, majd helyezd rá a szeletelt mozzarellát és szórd meg reszelt parmezánnal. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.

    Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben. A széleket alaposan nyomkodd le, akár egy villával is rányomkodhatod.

    7

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.

    A tojás helyett használhatsz tejet vagy olívaolajat is a tetejére.

    8

    Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.

    Figyeld a sütőt, és ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.

    9

    Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.

    Ha túl hamar szeleteled fel, a forró gőz megégethet.