Keverd össze a lisztet, az élesztőt és a sót egy nagy tálban. Add hozzá az olívaolajat és a langyos vizet, majd gyúrd össze lágy, de nem ragacsos tésztává. Ha túl száraz, adj hozzá még egy kis vizet.
A víz hőmérséklete legyen langyos, ne forró, mert a forró víz megöli az élesztőt. A lágy tészta kulcsfontosságú a könnyű nyújtáshoz.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen körülbelül egy óráig, amíg a duplájára nő.
A kelesztéshez ideális hely a sütő, ha előtte alacsony hőfokon (kb. 50°C) bekapcsolod, majd kikapcsolod. Ügyelj rá, hogy ne legyen túl meleg!
Aprítsd fel a fokhagymát és keverd össze a paradicsomszószt az oregánóval, bazsalikommal és fekete borssal.
Friss fűszernövényekkel még ízletesebb lesz a szósz. Ha nincs friss, használj szárítottat, de abból kevesebbet.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon pirítsd meg a fokhagymát, majd öntsd hozzá a fűszerezett paradicsomszószt. Főzd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
Vigyázz, hogy a fokhagyma ne égjen meg, mert keserű lesz. Alacsony lángon pirítsd.
A megkelt tésztát oszd két egyforma részre, majd nyújtsd ki kör alakúra, kb. 5 mm vastagságúra.
Lisztezett felületen nyújtsd a tésztát, hogy ne ragadjon le. Ha a tészta visszahúzódik, hagyd pihenni pár percig.
A tészta egyik felére kanalazz a paradicsomszószból, majd helyezd rá a szeletelt mozzarellát és szórd meg reszelt parmezánnal. Hajtsd rá a másik felét, és a széleit alaposan nyomkodd le, hogy ne folyjon ki a töltelék.
Ne tegyél túl sok tölteléket, mert kifolyhat sütés közben. A széleket alaposan nyomkodd le, akár egy villával is rányomkodhatod.
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. A calzone tetejét kend meg felvert tojással, hogy szép aranybarna színt kapjon.
A tojás helyett használhatsz tejet vagy olívaolajat is a tetejére.
Helyezd a calzonét sütőpapírral bélelt tepsire, és süsd 20-25 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Figyeld a sütőt, és ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával.
Várj néhány percet, mielőtt felszeletelnéd, hogy a töltelék ne folyjon ki túl forrón.
Ha túl hamar szeleteled fel, a forró gőz megégethet.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.