Mujaddara pörkölt hagymával, friss citrommal tálalva

Mujaddara pörkölt hagymával

A Mujaddara egy tradicionális közel-keleti étel, amely a közel-keleti háztartásokban a hétköznapi étkezések része. Az étel története évezredek óta ismert, és szimbolizálja a tápláló, de egyszerű ételek fontosságát. Az alapja bulgur, lencse és karamellizált hagyma, amit gyakran friss citromlével tálalnak, hogy kiemeljék az étel gazdag ízvilágát. A Mujaddara egy igazi comfort food, amely gazdag fűszerekkel, de könnyed és egészséges is egyben.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Bulgur
150 g Barna lencse
3 db Vöröshagyma
3 ek. Olívaolaj
2 gerezd Fokhagyma
1 tk. Kömény
1 tk. Cumin
0.5 tk.
0.5 tk. Frissen őrölt fekete bors
1 ek. Citromlé

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A barna lencsét alaposan mosd meg, majd főzd meg sós vízben 20-25 percig, amíg megpuhul. Ha konzerv lencsét használsz, ezt a lépést kihagyhatod.

    Figyelj arra, hogy ne főzd túl a lencsét, mert könnyen szétmorzsolódhat.

    2

    A bulgurt öblítsd le, majd forralj fel 300 ml vizet. Tedd a bulgurt a vízbe, tedd rá a fedőt, és hagyd állni 10 percig, amíg a bulgur megpuhul és felszívja a vizet.

    A bulgur gyorsan felszívja a vizet, ezért fontos, hogy az arányokat pontosan tartsd.

    3

    A hagymákat hámozd meg és vágd vékony szeletekre. A fokhagymát is hámozd meg és zúzd össze.

    A hagymát, ha gyorsabban szeretnéd karamellizálni, először pirítsd meg egy kis olívaolajon.

    4

    Egy nagy serpenyőben melegítsd fel az olívaolajat, és add hozzá a hagymát. Pirítsd közepes lángon, amíg aranybarnára nem sül.

    A hagyma karamellizálásához türelmesen kell dolgozni, ne siesd el, különben nem lesz édes és gazdag az íze.

    5

    Amikor a hagyma aranybarna, add hozzá a fokhagymát, köményt és cumin-t. Keverd jól össze, és pirítsd tovább 1-2 percig, hogy az összes fűszer kioldódjon.

    Ha egy kis extra ízt szeretnél, a köményt piríthatod előre, hogy még intenzívebb legyen az aromája.

    6

    Miután a fűszerek illatoznak, add hozzá a főtt lencsét és a bulgurt a serpenyőbe. Keverd össze, és főzd még 5-7 percig, hogy az összes íz jól összeérjen.

    Ha szükséges, egy kis extra sóval és borssal ízesítheted az ételt.

    7

    Tálald a Mujaddara-t friss citromlével meglocsolva, és ha szeretnéd, egy kis extra pörkölt hagymával is díszítheted.

    A citromlé frissességet ad az ételnek, és kiemeli az ízeket.