Narancsos-diós pogácsa tálalva

Narancsos-diós pogácsa

A narancsos-diós pogácsa egy különleges változata a hagyományos magyar pogácsának, amelyben a narancshéj citrusos frissessége és a dió ropogós textúrája tökéletes egyensúlyt teremt. Magyarországon a pogácsa az egyik legnépszerűbb sós sütemény, amelyet vendégváróként vagy családi összejöveteleken fogyasztanak. Ez az új változat egy finom édes-sós egyensúlyt kínál, amely tökéletesen illik egy csésze tea vagy egy pohár bor mellé. Ha még izgalmasabb ízvilágot szeretnél, próbáld ki egy kevés mézzel vagy fahéjjal gazdagítva!

Előkészület 20 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 45 perc
3300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Búzaliszt
1 tk.
200 g Vaj
150 g Tejföl
25 g Élesztő
50 g Cukor
100 ml Langyos tej
1 db Tojás
2 tk. Reszelt narancshéj
100 g Darált dió
1 db Tetejére tojás
20 g Tetejére darált dió

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.

    A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.

    2

    A narancs héját reszeld le, ügyelve arra, hogy csak a külső, illatos réteget használd fel.

    A fehér rész keserű, ezért azt kerüld el reszelés közben.

    3

    Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.

    A hideg vaj segít a tésztának levelesebb állagot elérni. Használj vajvágót vagy az ujjaidat, hogy gyorsan elmorzsold a vajat a liszttel.

    4

    Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.

    Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a pogácsa. Amikor már összeállt és rugalmas, hagyd abba a gyúrást.

    5

    Keverd a tésztába a reszelt narancshéjat és a darált diót. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.

    A kelesztéshez tegyél a tál fölé egy konyharuhát vagy folpackot, hogy ne száradjon ki a tészta. Meleg helyen gyorsabban megkel.

    6

    Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.

    A hajtogatás fontos, mert ettől lesz leveles a pogácsa. Hajtogasd legalább 3-4 alkalommal, pihentetve a tésztát a hajtogatások között 10-15 percig.

    7

    Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.

    A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.

    8

    A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg darált dióval. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.

    A tojással való megkenés előtt hagyd a pogácsákat még 10-15 percig kelni a tepsin, hogy még szebbek legyenek. Figyeld a sütőt, mert sütőfüggő, hogy mennyi idő alatt sül meg.

    9

    Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.

    A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el.