A langyos tejben keverd el a cukrot, majd morzsold bele az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt. Akkor jó a hőmérséklete, ha az ujjad beledugva nem érzed forrónak.
A narancs héját reszeld le, ügyelve arra, hogy csak a külső, illatos réteget használd fel.
A fehér rész keserű, ezért azt kerüld el reszelés közben.
Egy nagy tálba szitáld bele a lisztet, add hozzá a sót, majd morzsold bele a hideg vajat.
A hideg vaj segít a tésztának levelesebb állagot elérni. Használj vajvágót vagy az ujjaidat, hogy gyorsan elmorzsold a vajat a liszttel.
Öntsd hozzá a felfutott élesztőt, a tejfölt és az egész tojást. Gyúrd össze a tésztát, amíg rugalmas lesz.
Ne gyúrd túl a tésztát, mert akkor kemény lesz a pogácsa. Amikor már összeállt és rugalmas, hagyd abba a gyúrást.
Keverd a tésztába a reszelt narancshéjat és a darált diót. Takard le és hagyd kelni meleg helyen körülbelül 1 órán keresztül.
A kelesztéshez tegyél a tál fölé egy konyharuhát vagy folpackot, hogy ne száradjon ki a tészta. Meleg helyen gyorsabban megkel.
Lisztezett felületen nyújtsd ki a tésztát körülbelül 2 cm vastagságúra, majd hajtogasd össze, hogy levegős legyen.
A hajtogatás fontos, mert ettől lesz leveles a pogácsa. Hajtogasd legalább 3-4 alkalommal, pihentetve a tésztát a hajtogatások között 10-15 percig.
Nyújtsd ki újra 2 cm vastagra, majd egy pogácsaszaggatóval szúrd ki a pogácsákat. Helyezd őket sütőpapírral bélelt tepsire.
A pogácsaszaggatót mártsd lisztbe, hogy ne ragadjon a tésztához.
A tetejüket kend meg felvert tojással, majd szórd meg darált dióval. Előmelegített sütőben 180°C-on süsd aranybarnára, körülbelül 20-25 perc alatt.
A tojással való megkenés előtt hagyd a pogácsákat még 10-15 percig kelni a tepsin, hogy még szebbek legyenek. Figyeld a sütőt, mert sütőfüggő, hogy mennyi idő alatt sül meg.
Hagyd kihűlni a pogácsákat rácson, majd tálald frissen, vagy tárold légmentesen zárható dobozban.
A rácson való hűtés segít, hogy a pogácsák alja ne ázzon el.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.