Narancsos édesburgonya krémleves tálalva

Narancsos édesburgonya krémleves

A narancsos édesburgonya krémleves egy modern fúziója az édes és sós ízeknek, amelynek alapjai az őszi-téli szezon zöldségeiből építkeznek. Az édesburgonya természetes édessége tökéletesen harmonizál a narancs friss, citrusos aromájával, míg a tejszín selymessé varázsolja a levest. Ez a kombináció nemcsak különleges, hanem tápláló is. Az étel a vegetáriánus konyha egyik kiemelkedő darabja, de a hétköznapi étkezéseket is ünnepivé varázsolja. Tipp: ha szeretnél egy kis extra fűszert, reszelj bele friss gyömbért vagy adj hozzá egy csipet fahéjat – így még mélyebb, melegebb karaktert kapsz!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
245 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Édesburgonya
1 db Narancs
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
1 l Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
2 ek. Olívaolaj
1 tk.
1 csipet Bors
1 tk. Frissen reszelt narancshéj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Az édesburgonyát hámozd meg és vágd kisebb kockákra. A narancsot facsard ki, a héját pedig reszeld le. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd fel.

    Az édesburgonyát könnyebben tudod hámozni, ha előtte pár percre beteszed a mikróba. A narancshéjat csak a narancs sárga részéből reszeld le, mert a fehér része keserű.

    2

    Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a felaprított vöröshagymát, és pirítsd üvegesre 2-3 perc alatt.

    A vöröshagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. Ha egy kevés vajat is adsz hozzá, még finomabb lesz.

    3

    Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, majd tedd bele az édesburgonyát, és pirítsd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.

    A fokhagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz. Az édesburgonyát addig pirítsd, amíg enyhén meg nem karamellizálódik.

    4

    Öntsd fel a zöldségalaplével, forrald fel, majd főzd közepes lángon 20 percig, amíg az édesburgonya teljesen megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz húslevest is, de a zöldségalaplé jobban kiemeli az édesburgonya ízét. Az édesburgonyát főzd puhára, hogy könnyen le lehessen pürésíteni.

    5

    Ha a burgonya megfőtt, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Ha túl sűrű, kevés alaplével hígíthatod.

    A pürésítés során ügyelj arra, hogy ne fröccsenjen ki a leves. Ha túl sűrű a leves, adj hozzá még egy kevés alaplevet vagy tejszínt.

    6

    Add hozzá a narancs frissen facsart levét és a reszelt narancshéjat, majd keverd hozzá a tejszínt is. Ízesítsd sóval és borssal, keverd alaposan össze.

    A narancslé és a narancshéj nagyon jól illik az édesburgonyához, de ne tegyél belőle túl sokat, mert elnyomja az édesburgonya ízét. A tejszínt ne forrald, mert kicsapódhat.

    7

    Melegítsd még 1-2 percig, de ne forrald. Így megőrzöd a narancs friss aromáját, és a tejszín sem csapódik ki.

    A levest ne forrald, mert a narancslé elveszíti az aromáját, és a tejszín kicsapódhat.

    8

    Tálald melegen. A tálalásnál friss narancshéjat vagy kevés tejszíncsíkot használhatsz díszítésként.

    A levest tálalhatod pirított kenyérkockákkal, krutonnal vagy egy kanál tejföllel is. Ha szereted a fűszeres ízeket, tegyél bele egy kevés gyömbért vagy chiliport.