Az édesburgonyát hámozd meg és vágd kisebb kockákra. A narancsot facsard ki, a héját pedig reszeld le. A vöröshagymát és a fokhagymát hámozd meg, majd aprítsd fel.
Az édesburgonyát könnyebben tudod hámozni, ha előtte pár percre beteszed a mikróba. A narancshéjat csak a narancs sárga részéből reszeld le, mert a fehér része keserű.
Egy nagy lábasban hevítsd fel az olívaolajat közepes lángon. Add hozzá a felaprított vöröshagymát, és pirítsd üvegesre 2-3 perc alatt.
A vöröshagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg. Ha egy kevés vajat is adsz hozzá, még finomabb lesz.
Add hozzá a fokhagymát, és pirítsd további 1 percig, majd tedd bele az édesburgonyát, és pirítsd 5 percig, hogy az ízek összeérjenek.
A fokhagymát ne pirítsd túl, mert keserű lesz. Az édesburgonyát addig pirítsd, amíg enyhén meg nem karamellizálódik.
Öntsd fel a zöldségalaplével, forrald fel, majd főzd közepes lángon 20 percig, amíg az édesburgonya teljesen megpuhul.
Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz húslevest is, de a zöldségalaplé jobban kiemeli az édesburgonya ízét. Az édesburgonyát főzd puhára, hogy könnyen le lehessen pürésíteni.
Ha a burgonya megfőtt, vedd le a tűzről, és botmixerrel pürésítsd simára. Ha túl sűrű, kevés alaplével hígíthatod.
A pürésítés során ügyelj arra, hogy ne fröccsenjen ki a leves. Ha túl sűrű a leves, adj hozzá még egy kevés alaplevet vagy tejszínt.
Add hozzá a narancs frissen facsart levét és a reszelt narancshéjat, majd keverd hozzá a tejszínt is. Ízesítsd sóval és borssal, keverd alaposan össze.
A narancslé és a narancshéj nagyon jól illik az édesburgonyához, de ne tegyél belőle túl sokat, mert elnyomja az édesburgonya ízét. A tejszínt ne forrald, mert kicsapódhat.
Melegítsd még 1-2 percig, de ne forrald. Így megőrzöd a narancs friss aromáját, és a tejszín sem csapódik ki.
A levest ne forrald, mert a narancslé elveszíti az aromáját, és a tejszín kicsapódhat.
Tálald melegen. A tálalásnál friss narancshéjat vagy kevés tejszíncsíkot használhatsz díszítésként.
A levest tálalhatod pirított kenyérkockákkal, krutonnal vagy egy kanál tejföllel is. Ha szereted a fűszeres ízeket, tegyél bele egy kevés gyömbért vagy chiliport.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.