Narancsos gyömbérkrémleves tálalva

Narancsos gyömbérkrémleves

A gyömbér és a narancs párosítása különleges, mégis harmonikus kombináció, amely Ázsiából eredő fűszeres jegyeket ötvöz mediterrán frissességgel. A gyömbér már évezredek óta ismert gyógyhatású növény, míg a narancs a 15. században kezdte meg európai térhódítását. A modern konyhában a kettő találkozásából született a narancsos gyömbérkrémleves, amely kiváló választás az immunrendszer erősítésére és a hideg napok melengető fogásaként. A leves elkészítése során fontos, hogy a gyömbért ne túlozzuk el, mert domináns lehet. A narancshéj reszelésénél ügyeljünk, hogy csak a színes réteget használjuk. A selymes textúra és az illatos, fűszeres ízvilág minden kanállal felmelegít. Képzeld el, ahogy a narancsos gyömbérkrémleves illata betölti a konyhát, miközben odakint esik az eső. Ez az étel tökéletes választás egy különleges vacsorához vagy akár karácsonyi menü részeként is megállja a helyét. Ha még izgalmasabb ízélményt keresel, egy kevés fahéjjal vagy chilivel tovább fokozhatod az aromákat!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 40 perc
860 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
1 ek. Olívaolaj
1 db Vöröshagyma
10 g Friss gyömbér
2 db Narancs
300 g Sárgarépa
200 g Burgonya
800 ml Zöldségalaplé
100 ml Tejszín
1 tk.
0.5 tk. Bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Hámozd meg a sárgarépát, burgonyát és a gyömbért, majd vágd fel kis darabokra. A narancsokat facsard ki, és reszeld le a héjukat. A vöröshagymát aprítsd fel finomra. Tipp: csak a narancs héj színes részét reszeld, a fehér réteg keserű lehet.

    A gyömbér helyett használhatsz gyömbérport is, de a friss gyömbér aromája sokkal intenzívebb.

    2

    Egy közepes lábasban hevítsd fel az olívaolajat, majd dinszteld meg a hagymát közepes lángon 3-4 perc alatt, amíg üveges nem lesz.

    A hagymát dinszteld alacsony lángon, hogy ne égjen meg, mert az keserű ízt adhat a levesnek.

    3

    Add hozzá a gyömbért, és kevergetve pirítsd még 1 percig, hogy az aromák felszabaduljanak.

    A gyömbért ne pirítsd túl, mert megéghet és keserűvé válhat.

    4

    Tedd bele a répát és burgonyát, pirítsd 5 percig, majd öntsd fel a zöldségalaplével. Forrald fel, majd közepes lángon főzd 20 percig, amíg minden megpuhul.

    Ha nincs zöldségalapleved, használhatsz vizet is, de a leves íze kevésbé lesz intenzív.

    5

    Add hozzá a narancslét és a reszelt narancshéjat, majd botmixerrel turmixold simára a levest. Tipp: ha túl sűrű, adj még egy kevés alaplevet vagy vizet.

    A narancslé és a narancshéj hozzáadásával egyidejűleg egy kevés chilipehellyel is megbolondíthatod a levest.

    6

    Keverd bele a tejszínt, ízesítsd sóval és borssal, majd főzd össze 2-3 perc alatt, hogy az ízek harmonizáljanak.

    A tejszín helyett használhatsz kókusztejszínt is, ami különleges ízt ad a levesnek és vegán alternatíva.

    7

    Tálald melegen, díszítsd egy vékony gyömbérszelettel vagy egy csepp tejszínnel a tetején.

    A leves tetejére szórhatsz egy kevés pirított szezámmagot is, ami ropogós textúrát ad a levesnek.