Narancsos jalapeños gyömbérszósz tålalva

Narancsos jalapeños gyömbérszósz

A jalapeños Ă©s gyömbĂ©res szĂłszok a mexikĂłi Ă©s ĂĄzsiai konyha egyik alapkövĂ©t kĂ©pezik, de a narancs hozzĂĄadĂĄsĂĄval egy frissĂ­tƑ, gyĂŒmölcsös csavart kapnak. Ez a pikĂĄns Ă©s Ă©des-savanyĂș kombinĂĄciĂł tökĂ©letesen illik grillezett hĂșsokhoz vagy halakhoz, de vegetĂĄriĂĄnus Ă©teleket is feldobhat. Ahogy a jalapeño Ă©s gyömbĂ©r illata keveredik a narancs frissessĂ©gĂ©vel, az Ă©tel kĂ©szĂ­tĂ©se igazi kulinĂĄris Ă©lmĂ©nnyĂ© vĂĄlik. A szĂłsz titka az Ă­zek tökĂ©letes egyensĂșlyĂĄban rejlik: a narancs Ă©dessĂ©ge, a gyömbĂ©r csĂ­pƑssĂ©ge Ă©s a jalapeño pikĂĄns karaktere harmĂłniĂĄt teremt. Ez a mĂĄrtĂĄs tökĂ©letes vĂĄlasztĂĄs, ha egy kis extra lendĂŒletet szeretnĂ©l vinni az Ă©teleidbe.

ElƑkĂ©szĂŒlet 10 perc
Elkészítés 15 perc
Teljes 25 perc
160 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

HozzĂĄvalĂłk

Adagok: 4
⭕ 150 ml Friss narancslĂ©
⭕ 2 db Friss jalapeño paprika
⭕ 15 g Friss gyömbĂ©r
⭕ 2 gerezd Fokhagyma
⭕ 1 ek. Rizsecet
⭕ 1 ek. Barnacukor
⭕ 1 ek. Szójaszósz
⭕ 50 ml Víz
⭕ 0.5 tk. Só

BevĂĄsĂĄrlĂł kosĂĄr ikon BevĂĄsĂĄrlĂł lista (0)

    Allergén informåció
    SzĂłjaSzĂłja

    Elkészítési Lépések

    1

    ElƑkĂ©szĂ­tĂ©s: Moss meg alaposan kĂ©t friss jalapeño paprikĂĄt, majd vĂĄgd fel szeletekre. Ha kevĂ©sbĂ© csĂ­pƑs szĂłszt szeretnĂ©l, tĂĄvolĂ­tsd el a magokat. HĂĄmozd meg a gyömbĂ©rt Ă©s a fokhagymĂĄt, majd reszeld le finomra a gyömbĂ©rt, Ă©s aprĂ­tsd fel a fokhagymĂĄt.

    A jalapeño paprika magjainak eltĂĄvolĂ­tĂĄsakor viselj gumikesztyƱt, hogy elkerĂŒld a bƑr irritĂĄciĂłjĂĄt.

    2

    PirĂ­tĂĄs: Egy közepes serpenyƑben melegĂ­ts egy kevĂ©s olajat közepes lĂĄngon. Add hozzĂĄ a fokhagymĂĄt, gyömbĂ©rt Ă©s jalapeñót, Ă©s pirĂ­tsd 2-3 percig, amĂ­g illatos lesz.

    Ügyelj arra, hogy a fokhagyma ne Ă©gjen meg, mert keserƱ Ă­zt ad a szĂłsznak.

    3

    FolyadĂ©kok hozzĂĄadĂĄsa: Öntsd hozzĂĄ a narancslevet, vizet, rizsecetet Ă©s szĂłjaszĂłszt. Add hozzĂĄ a barnacukrot, Ă©s keverd alaposan össze.

    A barnacukrot addig keverd, amíg teljesen fel nem oldódik a folyadékban.

    4

    FƑzĂ©s: FƑzd a szĂłszt közepes lĂĄngon 10-12 percig, amĂ­g kissĂ© besƱrƱsödik, Ă©s az Ă­zek összeĂ©rnek.

    FƑzĂ©s közben idƑnkĂ©nt keverd meg, hogy ne ragadjon le.

    5

    PĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s: Ha sima ĂĄllagĂș szĂłszt szeretnĂ©l, hasznĂĄld botmixert vagy turmixgĂ©pet a pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©shez. Ha tĂșl sƱrƱ, adj hozzĂĄ egy kevĂ©s vizet.

    A pĂŒrĂ©sĂ­tĂ©s sorĂĄn figyelj arra, hogy ne fröccsenjen ki a forrĂł szĂłsz.

    6

    TĂĄlalĂĄs: A szĂłszt melegen vagy hidegen tĂĄlald sĂŒlt hĂșsokhoz, halakhoz vagy zöldsĂ©gekhez. Friss korianderrel dĂ­szĂ­theted.

    A szĂłsz hƱtƑben tĂĄrolva nĂ©hĂĄny napig elĂĄll. Az Ă­zek jobban összeĂ©rnek, ha egy napot ĂĄllni hagyod.