Hámozd meg és főzd meg a burgonyát sós vízben, majd még melegen törd át krumplinyomón egy tálba. Hagyd kihűlni szobahőmérsékletűre. TIPP: A krumplit még melegen kell áttörni, hogy ne csomósodjon.
A lisztesebb burgonyafajták (pl. B burgonya) jobban alkalmasak gnocchi készítéséhez, mert kevesebb vizet tartalmaznak, így kevesebb liszt kell a tésztához.
Add a kihűlt burgonyához a lisztet, tojást, sót és a reszelt parmezánt. Kézzel gyúrd össze lágy, de nem ragadós tésztává. Ha túl lágy, kis liszttel javítható.
A liszt mennyisége függ a burgonya típusától és víztartalmától. Add hozzá a lisztet fokozatosan, és csak annyit, amennyi szükséges ahhoz, hogy a tészta összeálljon. A túl sok liszt kemény gnocchit eredményez.
Oszd a tésztát kisebb adagokra, majd sodorj belőlük kb. 1,5 cm átmérőjű hengereket. Vágd fel 2 cm-es darabokra, és villával óvatosan nyomj rá mintát. TIPP: A mintázás segíti a szósz megtapadását a gnocchin.
A villával való mintázás előtt lisztezd be a villát, hogy ne ragadjon rá a tészta. A gnocchit akár formázhatod is, például kis golyókká vagy kagylókká.
Forralj bő vizet, enyhén sózd meg. Dobd bele a gnocchikat adagokban. Amint feljönnek a felszínre (kb. 2-3 perc), szűrőkanállal szedd ki őket egy tányérra.
Ne zsúfold túl a fazekat, mert a gnocchik összeragadhatnak. Ha sok gnocchit készítesz, főzd őket több adagban.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, és óvatosan forgasd meg benne a megfőtt gnocchikat. Szórd meg a maradék reszelt parmezánnal, és tálald azonnal. TIPP: Ne süsd túl – csak átforgatás a cél!
A vajas forgatás helyett a gnocchit sütheted is serpenyőben, amíg aranybarna nem lesz. Akár egy kevés zsályát is adhatsz a vajhoz, hogy még ízletesebb legyen.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.