Langyosítsd meg a tejet, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Hagyd állni 10 percig, amíg felfut.
A tej ne legyen túl meleg, mert az elpusztíthatja az élesztőt. Ha az élesztő nem fut fel 10 perc alatt, akkor valószínűleg lejárt a szavatossági ideje, és újat kell használnod.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd add hozzá a sót, a vaníliakivonatot, a citromhéjat és a tojásokat.
A liszt átszitálása segít, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Öntsd hozzá az élesztős tejet, és keverd simára a tésztát. Add hozzá a mazsolát és az apróra vágott almát, ha használod.
A tésztát ne keverd túl, mert akkor kemények lehetnek az oliebollenek. A mazsolát előtte áztasd be rumba vagy forró vízbe, hogy puhább legyen.
Takard le a tésztát egy tiszta konyharuhával, és hagyd meleg helyen kelni kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen, huzattól védve keleszd. A sütőt is bekapcsolhatod alacsony hőfokon, majd kikapcsolva a tésztát betenni a melegbe kelni.
Melegítsd fel az olajat egy mély serpenyőben kb. 180°C-ra. Ha nincs hőmérőd, cseppents egy kis tésztát az olajba – ha lassan feljön és aranybarnára sül, az olaj megfelelő hőmérsékletű.
Fontos, hogy az olaj ne legyen túl forró, mert akkor a fánkok kívül megégnek, belül pedig nyersek maradnak. Ha az olaj túl forró, vedd lejjebb a lángot.
Egy evőkanál segítségével szaggass a tésztából kis halmokat, és óvatosan engedd az olajba.
Az evőkanalat mártsd olajba, hogy a tészta ne ragadjon rá.
Süsd a fánkokat 3-4 percig, időnként megforgatva őket, hogy egyenletesen süljenek aranybarnára.
Ne tegyél túl sok fánkot egyszerre a serpenyőbe, mert az olaj hőmérséklete lecsökkenhet.
Egy szűrőkanállal vedd ki az oliebolleneket, és helyezd papírtörlőre, hogy felszívja a felesleges olajat.
A papírtörlő segít eltávolítani a felesleges olajat.
Még melegen szórd meg porcukorral, majd tálald.
A meleg fánkokra jobban tapad a porcukor. Kínálhatsz melléjük lekvárt, csokoládéöntetet vagy tejszínhabot is.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.