A padlizsánt vágd vékony szeletekre, sózd be, és hagyd állni 15 percig, hogy a keserű íz eltűnjön. Ezután töröld szárazra.
A sózás segít eltávolítani a felesleges nedvességet és a keserű ízt a padlizsánból. Alaposan töröld szárazra a szeleteket papírtörlővel, mielőtt pirítod őket.
Hevíts fel egy serpenyőt, és pirítsd meg a padlizsánszeleteket mindkét oldalukon 2-3 percig olívaolajon, majd tedd félre.
Ne zsúfold túl a serpenyőt, mert a padlizsán nem fog szépen megpirulni. Inkább több részletben süsd meg. Ha nincs serpenyőd, a padlizsánt sütőben is megsütheted.
Főzd meg a bulgurt a csomagoláson található utasítás szerint, majd keverd össze egy kis sóval és borssal.
A bulgurt főzés előtt érdemes átöblíteni, hogy ne legyen ragacsos. A főzővízbe tehetsz egy kevés zöldségleveskockát is a gazdagabb ízért.
Egy másik serpenyőben pirítsd meg az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát olívaolajon. Add hozzá a paradicsomszószt, oregánót, bazsalikomot és fahéjat. Főzd 10 percig közepes lángon.
A fahéj egy különleges ízt ad a szósznak, de ha nem szereted, elhagyhatod. Használhatsz friss vagy szárított fűszernövényeket is.
Egy sütőtálba rétegezd a padlizsánt, a bulgurt és a paradicsomszószt. Ismételd meg a rétegezést, amíg az alapanyagok elfogynak.
A rétegezésnél figyelj arra, hogy az utolsó réteg paradicsomszósz legyen, hogy a muszaka ne száradjon ki a sütőben.
Öntsd a tetejére a vegán besamelmártást, és simítsd el egyenletesen.
Győződj meg róla, hogy a besamelmártás elég sűrű ahhoz, hogy ne folyjon szét a sütés során. Ha túl híg, főzd tovább egy kicsit.
Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 25-30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz.
A sütési idő függ a sütődtől, ezért figyelj oda, hogy a teteje ne égjen meg. Ha szükséges, takard le alufóliával a sütés utolsó 10 percében.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.