Padlizsánkrémes pita friss zöldségekkel

Padlizsánkrémes Pita

A padlizsánkrém az egyik legkedveltebb mediterrán és közel-keleti étel, amelyet évezredek óta fogyasztanak. A sült padlizsán selymes, füstös íze tökéletesen illik a ropogós pita kenyérhez és a friss zöldségekhez. Ez a padlizsánkrémes pita recept könnyen elkészíthető, mégis különleges ízélményt nyújt. Egy tökéletes vegetáriánus és egészséges étel, amely gyorsan elkészíthető, de mégis laktató és tápláló!

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
460 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
4 db Pita kenyér
2 db Padlizsán
2 gerezd Fokhagyma
20 ml Citromlé
30 ml Olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Bors
50 g Tahini (szezámpaszta)
100 g Görög joghurt (opcionális)
2 db Paradicsom
1 db Uborka
1 db Piros hagyma
1 csokor Friss petrezselyem

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Szurkáld meg a padlizsánokat villával, majd süsd őket 30-40 percig, amíg teljesen megpuhulnak.

    A villával való megszurkálás segít, hogy a gőz távozzon a padlizsánból, és ne robbanjon fel a sütőben. A sütési idő a padlizsán méretétől függ, ellenőrizd, hogy teljesen puha-e.

    2

    Vedd ki a megsült padlizsánokat, hagyd kicsit hűlni, majd kanalazd ki a belsejüket egy tálba.

    A padlizsán belseje forró lehet, ezért érdemes kicsit hűlni hagyni, mielőtt kikanalazod. Ha nagyon égett a héja, azt ne kanalazd bele a krémbe.

    3

    Adj hozzá zúzott fokhagymát, tahinit, citromlevet, olívaolajat, sót és borsot, majd botmixerrel vagy villával pépesítsd sima krémes állagúra.

    A tahini minősége nagyban befolyásolja a krém ízét, válassz jó minőségű tahinit. Ha nincs botmixer, villával is pépesítheted, de akkor kicsit darabosabb lesz.

    4

    Szeleteld fel a paradicsomot, uborkát és piros hagymát vékony karikákra.

    A zöldségeket vágd vékonyra, hogy könnyen elférjenek a pitában, és ne legyenek túl dominánsak az ízek.

    5

    Melegítsd elő a pita kenyeret egy serpenyőben vagy sütőben, hogy kissé ropogós legyen.

    A pitát ne melegítsd túl sokáig, mert kiszáradhat. Csak annyira, hogy rugalmas és kissé ropogós legyen.

    6

    A meleg piták belsejét kend meg bőségesen a friss padlizsánkrémmel.

    A padlizsánkrémet vastagon kend a pitába, hogy minden falatban érezhető legyen az íze.

    7

    Helyezd a pita belsejébe a szeletelt paradicsomot, uborkát és piros hagymát.

    A zöldségeket egyenletesen oszlasd el a pitában, hogy minden falatban legyen belőlük.

    8

    Szórd meg apróra vágott friss petrezselyemmel, és opcionálisan locsold meg egy kevés extra olívaolajjal.

    A petrezselyem frissességet ad a pitának. Az extra olívaolaj még gazdagabbá teszi az ízeket.

    9

    Hajtsd össze a pitát, és azonnal tálald.

    Azonnal tálald, amíg a pita még meleg és a zöldségek frissek.