Frissen sült Padlizsános-Sajtos Calzone

Padlizsános-sajtos calzone

A padlizsán és a sajtok remekül harmonizálnak ebben a mediterrán ihletésű calzonéban. A fűszeres paradicsomos alap, a lágy mozzarella és a karakteres parmezán egy igazán gazdag és ízletes tölteléket eredményez, amely tökéletes vegetáriánus fogásként is megállja a helyét.

Előkészület 25 perc
Elkészítés 25 perc
Teljes 50 perc
780 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
500 g Búzaliszt
7 g Száraz élesztő
300 ml Meleg víz
10 g
30 ml Olívaolaj
200 g Padlizsán
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
100 g Paradicsompüré
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom
0.5 tk. Fekete bors
200 g Mozzarella sajt
100 g Parmezán sajt
1 db Tojás

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.

    A szitálás segít a liszt levegőztetésében, így a tészta könnyebb lesz.

    2

    Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.

    A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt.

    3

    A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához és rugalmas.

    4

    Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.

    A tésztát meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.

    5

    A padlizsánt kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát pedig összezúzzuk.

    A padlizsánt sózd be és hagyd állni 15-20 percig, majd nyomkodd ki a levét, hogy ne legyen keserű.

    6

    Egy serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon megpirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt és folyamatos keverés mellett puhára sütjük.

    A padlizsánt sózd meg, hogy kiengedje a levét, így hamarabb megpuhul.

    7

    Hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsompürét, az oregánót, a bazsalikomot és a fekete borsot, majd pár percig együtt főzzük, hogy az ízek összeérjenek.

    Ha nincs friss bazsalikom, használhatsz szárítottat is, de a friss íze sokkal jobb.

    8

    A mozzarellát és a parmezánt lereszeljük, majd a padlizsános keverékhez adjuk.

    A mozzarella helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például scamorzát.

    9

    A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.

    A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben a töltelék átszivároghat.

    10

    A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.

    A szélek szabadon hagyása segít, hogy a tészta jól összetapadjon.

    11

    A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.

    A villa használata segít, hogy a szélek biztosan összetapadjanak.

    12

    A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.

    A tojás helyett használhatsz egy kevés tejjel elkevert tojássárgáját is, hogy még szebb színe legyen.

    13

    Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.

    Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Akkor jó, ha a calzonék aranybarnák.

    14

    A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.

    A pihentetés segít, hogy a sajt ne folyjon szét azonnal, amikor felvágod.