A lisztet egy nagy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd elkeverjük. Ez segít a tészta egyenletes állagának elérésében.
A szitálás segít a liszt levegőztetésében, így a tészta könnyebb lesz.
Az élesztőt elkeverjük a langyos vízben, majd hozzáadjuk a liszthez. Beleöntjük az olívaolajat is, majd elkezdjük összedolgozni a tésztát.
A víz ne legyen túl forró, mert az megöli az élesztőt.
A tésztát addig gyúrjuk, amíg sima és rugalmas nem lesz. Ha ragad, kevés lisztet adhatunk hozzá, de ne túl sokat, mert kiszáríthatja a tésztát.
A tészta akkor jó, ha nem ragad az edény falához és rugalmas.
Egy enyhén olajozott tálban lefedve kelesztjük kb. 1 órán át, amíg a duplájára nő.
A tésztát meleg helyen keleszd, hogy gyorsabban megkeljen.
A padlizsánt kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát finomra aprítjuk, a fokhagymát pedig összezúzzuk.
A padlizsánt sózd be és hagyd állni 15-20 percig, majd nyomkodd ki a levét, hogy ne legyen keserű.
Egy serpenyőben kevés olívaolajon közepes lángon megpirítjuk a vöröshagymát, majd hozzáadjuk a padlizsánt és folyamatos keverés mellett puhára sütjük.
A padlizsánt sózd meg, hogy kiengedje a levét, így hamarabb megpuhul.
Hozzáadjuk a fokhagymát, a paradicsompürét, az oregánót, a bazsalikomot és a fekete borsot, majd pár percig együtt főzzük, hogy az ízek összeérjenek.
Ha nincs friss bazsalikom, használhatsz szárítottat is, de a friss íze sokkal jobb.
A mozzarellát és a parmezánt lereszeljük, majd a padlizsános keverékhez adjuk.
A mozzarella helyett használhatsz más, jól olvadó sajtot is, például scamorzát.
A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 4 egyenlő részre osztjuk, és mindegyiket kör alakúra nyújtjuk.
A tésztát ne nyújtsd túl vékonyra, különben a töltelék átszivároghat.
A tölteléket egyenletesen elosztjuk a tészták felén, ügyelve arra, hogy a szélek szabadon maradjanak.
A szélek szabadon hagyása segít, hogy a tészta jól összetapadjon.
A tésztát félbehajtjuk, a széleit lenyomkodjuk, majd egy villa segítségével jól összenyomjuk, hogy sütés közben ne nyíljon szét.
A villa használata segít, hogy a szélek biztosan összetapadjanak.
A calzonékat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd felvert tojással lekenjük, hogy szép aranybarna színt kapjanak.
A tojás helyett használhatsz egy kevés tejjel elkevert tojássárgáját is, hogy még szebb színe legyen.
Előmelegített sütőben 200°C-on kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Figyeld a sütőt, mert a sütési idő sütőtől függően változhat. Akkor jó, ha a calzonék aranybarnák.
A kész calzonékat pár percig pihentetjük, majd melegen tálaljuk.
A pihentetés segít, hogy a sajt ne folyjon szét azonnal, amikor felvágod.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.