Panettone mazsolával, tálalva ünnepi alkalomra

Panettone mazsolával

A panettone egy hagyományos olasz ünnepi sütemény, amely a karácsonyi időszak egyik legismertebb édessége. A panettone története Milánóból származik, és évszázadok óta része az olasz kultúrának. A mazsola és a friss tészta gazdag, de mégis könnyed, finom ízvilágot ad a süteménynek. A panettone valódi olasz élmény, amely tökéletes választás ünnepi asztalra.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 2 perc
300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
150 g Cukor
200 ml Tej
3 db Tojás
25 g Élesztő
100 g Vaj
150 g Mazsola
1 tk. Narancshéj
2 ek. Rum
1 tk. Sót
1 tk. Vaníliás cukor

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Az élesztőt a langyos tejben oldd fel a cukor felével, és hagyd 10 percig pihenni, amíg habosodik.

    A tej ne legyen túl forró, mert akkor megölheti az élesztőt.

    2

    A lisztet szitáld át egy nagy tálba, és add hozzá a sót, vaníliás cukrot, narancshéjat, tojásokat és az élesztős keveréket.

    A liszt átszitálása segít abban, hogy a tészta sima és csomómentes legyen.

    3

    Kezdd el dagasztani a tésztát, majd amikor már kezd összeállni, add hozzá a puha vajat és a rumot, és tovább dagaszd, amíg rugalmas tésztát nem kapsz.

    A tészta akkor jó, ha nem ragad, de mégis rugalmas és sima.

    4

    A kész tésztát takard le egy tiszta konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen 1-1.5 órán át, amíg duplájára nő.

    Ha gyorsítani szeretnél, a tésztát a sütőben is kelheted, 30 fokos hőmérsékleten.

    5

    Amikor a tészta megkelt, gyúrd át, majd add hozzá a mazsolát. A tésztát formázd kerek cipóvá, és tedd egy panettone formába.

    A mazsolát előzőleg érdemes rumba áztatni, hogy ízesebb legyen a tészta.

    6

    Tedd a formát meleg helyre, és hagyd még egyszer kelni 30-45 percig.

    Ha a tészta jól kelt, akkor egyenletesen, szép magasra fog emelkedni.

    7

    Süsd előmelegített 180 fokos sütőben 30-35 percig, amíg a panettone aranybarna és ropogós lesz.

    A sütési idő a formától függően változhat, ezért tűpróbával ellenőrizd a készséget.

    8

    Miután elkészült, hagyd kihűlni, majd tálald frissen.

    A panettone akkor a legfinomabb, ha teljesen kihűlt, de még langyosan is isteni.