Panettone narancshéjjal, mandulával díszítve

Panettone narancshéjjal

A Panettone egy hagyományos olasz karácsonyi sütemény, amelyet szinte minden család elkészít az ünnepekre. A tészta könnyed, enyhén édes, és tele van gazdag ízekkel, mint a narancshéj és a vanília. A panettone többféleképpen készíthető, de a narancshéjjal és mandulával készített változat különleges aromát ad az ételnek. Ezt a süteményt sokszor ajándéknak is szokták adni, és igazi ünnepi hangulatot áraszt.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 55 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Liszt
150 g Cukor
7 g Szárított élesztő
250 ml Tej
2 db Tojás
100 g Vaj
2 db Narancshéj
1 cs. Vaníliás cukor
2 ek. Rum
4 ek. Sárgabarack lekvár
50 g Mandulaforgács

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    A tejet langyosítsd meg, majd add hozzá a szárított élesztőt és egy evőkanál cukrot. Keverd el, és hagyd 10 percig felfutni.

    A langyos tej segíti az élesztőt felfutni, de ne legyen túl forró, hogy ne öld meg az élesztőt.

    2

    A lisztet egy tálba szitáld, és add hozzá a maradék cukrot, vaníliás cukrot, valamint a tojásokat. Keverd össze, majd a felfuttatott élesztőt is add hozzá.

    A lisztet mindig szitáld át, hogy légiesebb legyen a tészta.

    3

    A vajat olvaszd meg, majd adj hozzá egy evőkanál rumot és a reszelt narancshéjat. A vajas keveréket fokozatosan keverd a tésztához, és gyúrd össze.

    A narancshéj frissességet és kellemes illatot ad a panettone-nak.

    4

    A tésztát letakarva hagyd kelni 1-1,5 órán át, hogy duplájára nőjön.

    A kelesztéshez tartsd a tésztát meleg helyen, hogy gyorsabban keljen.

    5

    Miután a tészta megkelt, formázd meg egy kerek alakúra, és tedd egy panettone formába. Hagyj neki egy kis helyet, hogy tovább tudjon kelni.

    A formát előtte érdemes kivajazni vagy sütőpapírral kibélelni, hogy a tészta ne ragadjon le.

    6

    Tedd a formát egy előmelegített 180°C-os sütőbe, és süsd 35-40 percig, amíg szép aranybarna nem lesz.

    Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le egy alufóliával, hogy ne égjen meg.

    7

    Amikor a panettone elkészült, hagyd kihűlni. Tálalás előtt kenj a tetejére egy kevés sárgabarack lekvárt, és szórd meg mandulaforgáccsal.

    A lekvár nemcsak édesíti, hanem fényesíti is a panettone-t, így még vonzóbbá teszi.