Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet a száraz élesztővel és egy evőkanál cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.
Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosíték arra, hogy a tésztád megkel majd.
Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd keverd hozzá a maradék cukrot és a sót.
A liszt átszitálása segít abban, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.
Add hozzá a tojásokat, az élesztős keveréket, a vaníliát és a reszelt narancshéjat, majd keverd össze egy spatulával.
A hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük, hogy jobban összekeveredjenek.
Lassan adagold hozzá a puha vajat, és kezd el dagasztani a tésztát. Addig dolgozd, amíg fényes és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).
A vaj legyen nagyon puha, szinte folyékony, hogy könnyen beledolgozhasd a tésztába. A dagasztás kulcsfontosságú, ne spórolj az idővel!
Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 2 órán át, amíg duplájára nő.
A kelési idő függ a hőmérséklettől. Meleg helyen gyorsabban, hűvösebb helyen lassabban kel meg a tészta.
Amikor megkelt, add hozzá a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket, majd gyúrd bele egyenletesen.
A mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket előtte forrázd le forró vízzel, majd csepegtesd le, hogy ne szívják el a tészta nedvességét.
Helyezd a tésztát egy kivajazott panettone formába vagy egy magas falú sütőformába, majd takard le, és hagyd kelni további 1 órán át.
A forma alapos kivajazása elengedhetetlen, hogy a panettone könnyen kijöjjön a formából.
Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd a panettonét 35-40 percig, amíg aranybarna lesz és átsül.
A sütési idő függ a sütőtől. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a belseje.
Hagyd teljesen kihűlni rácson, mielőtt felszeletelnéd.
A kihűlés fontos, hogy a panettone szerkezete megszilárduljon, és ne essen össze szeleteléskor.
To provide the best experiences, we and our partners use technologies like cookies to store and/or access device information. Consenting to these technologies will allow us and our partners to process personal data such as browsing behavior or unique IDs on this site and show (non-) personalized ads. Not consenting or withdrawing consent, may adversely affect certain features and functions.
Click below to consent to the above or make granular choices. Your choices will be applied to this site only. You can change your settings at any time, including withdrawing your consent, by using the toggles on the Cookie Policy, or by clicking on the manage consent button at the bottom of the screen.