Panettone szeletekre vágva

Panettone - Olasz gyümölcskenyér

A panettone egy híres olasz karácsonyi sütemény, amely Milánóból származik. A hagyomány szerint a 15. században egy péklegény, Toni készítette először, innen ered a \'Pan de Toni\' elnevezés. A puha, könnyű és gyümölcsökkel teli kelt tészta az olasz családok egyik kedvenc ünnepi édessége. Az otthoni elkészítés során a lassú kelesztés a kulcs ahhoz, hogy igazán levegős és foszlós legyen. Egy csésze forró kávé vagy egy pohár desszertbor tökéletes kiegészítője ennek a különleges süteménynek.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 40 perc
Teljes 1 óra 10 perc
3200 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 8
500 g Finomliszt
7 g Száraz élesztő
100 g Cukor
5 g
4 db Tojás
120 ml Tej
150 g Vaj
5 ml Vanília kivonat
10 g Narancshéj
150 g Mazsola
100 g Kandírozott gyümölcsök

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ
    GluténGlutén
    TejTej

    Elkészítési Lépések

    1

    Egy kis tálban keverd össze a langyos tejet a száraz élesztővel és egy evőkanál cukorral. Hagyd állni 10 percig, amíg az élesztő felfut.

    Fontos, hogy a tej ne legyen túl forró, mert az elpusztíthatja az élesztőt. A felfutott élesztő biztosíték arra, hogy a tésztád megkel majd.

    2

    Egy nagy tálban szitáld át a lisztet, majd keverd hozzá a maradék cukrot és a sót.

    A liszt átszitálása segít abban, hogy a tészta könnyebb és levegősebb legyen.

    3

    Add hozzá a tojásokat, az élesztős keveréket, a vaníliát és a reszelt narancshéjat, majd keverd össze egy spatulával.

    A hozzávalóknak szobahőmérsékletűnek kell lenniük, hogy jobban összekeveredjenek.

    4

    Lassan adagold hozzá a puha vajat, és kezd el dagasztani a tésztát. Addig dolgozd, amíg fényes és rugalmas lesz (kb. 10-15 perc).

    A vaj legyen nagyon puha, szinte folyékony, hogy könnyen beledolgozhasd a tésztába. A dagasztás kulcsfontosságú, ne spórolj az idővel!

    5

    Takard le a tésztát egy konyharuhával, és hagyd kelni meleg helyen kb. 2 órán át, amíg duplájára nő.

    A kelési idő függ a hőmérséklettől. Meleg helyen gyorsabban, hűvösebb helyen lassabban kel meg a tészta.

    6

    Amikor megkelt, add hozzá a mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket, majd gyúrd bele egyenletesen.

    A mazsolát és a kandírozott gyümölcsöket előtte forrázd le forró vízzel, majd csepegtesd le, hogy ne szívják el a tészta nedvességét.

    7

    Helyezd a tésztát egy kivajazott panettone formába vagy egy magas falú sütőformába, majd takard le, és hagyd kelni további 1 órán át.

    A forma alapos kivajazása elengedhetetlen, hogy a panettone könnyen kijöjjön a formából.

    8

    Melegítsd elő a sütőt 180°C-ra, majd süsd a panettonét 35-40 percig, amíg aranybarna lesz és átsül.

    A sütési idő függ a sütőtől. Ha a teteje túl gyorsan barnul, takard le alufóliával. Tűpróbával ellenőrizd, hogy átsült-e a belseje.

    9

    Hagyd teljesen kihűlni rácson, mielőtt felszeletelnéd.

    A kihűlés fontos, hogy a panettone szerkezete megszilárduljon, és ne essen össze szeleteléskor.