Panta bhat joghurttal tálalva, tetején zöld chili és mustármagos olaj öntet

Panta bhat joghurttal

A panta bhat a bengáli konyha egyik legősibb étele, amelyet hagyományosan a rizs újrahasznosítására találtak ki. Az előző napi főtt rizst vízbe áztatva hagyták állni, így másnap reggelre természetes fermentáción ment keresztül, frissítő, savanykás jelleget kapva. Ez az étel különösen népszerű volt a forró nyári hónapokban, amikor a hűsítő és könnyű fogások kerültek előtérbe. Technikai tanács: mindig jól főtt, de nem ragacsos rizst használj – így lesz kellemes az állaga másnapra. Ahogy a mustármag pattogása után az olaj rákerül a hideg rizsre, az aromák azonnal életre kelnek, és igazi ízorgiát teremtenek. A joghurt krémessége, a chili frissessége és a fermentált rizs enyhén savanykás karaktere együtt egy harmonikus, üdítő fogást alkot. Tökéletes reggelire, könnyű ebédre vagy egy nyári napon frissítő étkezésként.

Előkészület 10 perc
Elkészítés N/A
Teljes 10 perc
420 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 2
250 g Főtt rizs
300 ml Víz
150 ml Természetes joghurt
1 db Zöld chili
0.5 db Vöröshagyma
1 tk.
0.5 tk. Mustármag
1 ek. Olaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A főtt rizst helyezd egy mély tálba, majd öntsd fel a vízzel. Takarva hagyd állni szobahőmérsékleten 8–12 órán át (legjobb, ha egy éjszakán át pihen).

    Használj üveg vagy kerámia edényt, ne műanyagot – az jobban szellőzik, és nem veszi át a szagokat.

    2

    Másnap reggel öntsd le a felesleges vizet, majd keverd össze a kissé savanykás, pihentetett rizst a természetes joghurttal.

    A joghurt enyhíti a rizs fermentált ízét – használj teljes zsírtartalmú, sűrű állagút a legjobb eredményért.

    3

    A zöld chilit vágd apróra, a vöröshagymát szeleteld vékonyra. Ezeket szórd a rizs-joghurt keverékre, majd keverd össze.

    Ha kevésbé csípősen szeretnéd, távolítsd el a chili magját mielőtt aprítod.

    4

    Egy kis serpenyőben hevítsd fel az olajat, majd dobd bele a mustármagot. Amint pattogni kezd, azonnal öntsd a rizs tetejére, hogy aromás ízt adjon az ételnek.

    Vigyázz, ne égesd meg a mustármagot – amint pattog, azonnal húzd le a tűzről!

    5

    Tálald a panta bhatot frissen, hidegen. Akár önmagában is fogyasztható, de jól illik mellé főtt tojás, grillezett zöldség vagy sült padlizsán is.

    Fogyasztás előtt hűtsd be pár percre, ha frissítőbb hatást szeretnél a melegebb napokon.