Papas arrugadas ráncos héjú burgonya füstölt paprikával megszórva, olívaolajjal tálalva

Papas arrugadas füstölt paprikával

A Papas arrugadas, azaz „ráncos burgonya” a Kanári-szigetek ikonikus étele, melyet hagyományosan tengervízben vagy extra sok sóval főznek meg héjastul. A technika célja, hogy a héj ráncosra száradjon, miközben a burgonya belül selymes marad. A 16. században érkezett burgonya Spanyolországba Dél-Amerikából, és a Kanári-szigeteken gyorsan népszerű lett, főként ellenálló fajtái miatt. A modern változat füstölt paprikával készül, amely gazdag, karakteres ízt ad az ételnek. Technikai tipp: a só mennyisége elsőre soknak tűnhet, de ez adja meg a jellegzetes ízét. Tálalható különféle szószokkal, például mojo picónnal vagy mojo verdével is. Tapas tál részeként vagy grillezett húsok mellé is tökéletes választás.

Előkészület 10 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 40 perc
600 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Apró újburgonya
200 g Durva tengeri só
1 l Víz
1 tk. Füstölt paprika (pimentón)
1 ek. Olívaolaj

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    Mosd meg alaposan a burgonyákat, de ne hámozd meg őket. Helyezd őket egy nagy lábasba, és öntsd fel annyi vízzel, hogy éppen ellepje.

    A héjat ne távolítsd el – ettől lesz jellegzetesen „ráncos” a papas arrugadas.

    2

    Add hozzá a tengeri sót a vízhez, majd forrald fel. Főzd közepes lángon 20-25 percig, amíg a burgonya megpuhul, de nem esik szét.

    Szúrj bele egy villát – ha könnyen beleszalad, elkészült.

    3

    Ha a burgonya megfőtt, öntsd le róla a vizet, de ne öblítsd le. Tedd vissza a lángra, és közepes hőfokon rázogatva párold el a maradék nedvességet, míg a héja kissé ráncos nem lesz.

    Figyelj, nehogy odaégjen – állandóan mozgásban tartsd az edényt.

    4

    Miután ráncos lett a héja, vedd le a tűzről, szórd meg a füstölt paprikával, és locsold meg az olívaolajjal. Finoman forgasd össze, hogy minden szem egyenletesen bevonódjon.

    Használj spatulát vagy csak rázd át az edényt, hogy ne törjön össze a burgonya.

    5

    Tálald azonnal melegen, önmagában vagy kanári mojo szósszal kiegészítve. Remek köret vagy tapas fogás.

    Ha marad, hidegen is kiváló – a füstölt íz még jobban átjárja másnapra.