Paradicsomos bab friss petrezselyemmel megszórva, mély tálban tálalva.

Paradicsomos bab

A Paradicsomos bab egy igazán egyszerű, de rendkívül ízletes étel, amely számos változatban létezik a magyar konyhában. A babot sűrű, fűszeres paradicsomszószban főzzük, amit fokhagymával, hagymával, babérlevéllel és egy kis füstölt húsokkal ízesítünk. Az eredmény egy gazdag, ínycsiklandó étel, amely kitűnő köret lehet húsok mellé, de magában is tökéletes egy könnyű ebédre vagy vacsorára.

A paradicsomos bab az egyik olyan étel, amit minden magyar háztartásban szívesen elkészítenek, hiszen gyorsan elkészíthető, és a benne rejlő ízek mindenki számára ismerősek és szerethetők. Egy finom kenyeret is tunkolhatunk bele, így tökéletesen kiegészíthetjük a napi étkezést.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 30 perc
Teljes 45 perc
350 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 5
400 g Bab
200 g Paradicsompüré
1 db Vöröshagyma
2 gerezd Fokhagyma
2 ek. Olívaolaj
1 tk. Info
0.5 tk. Bors
1 tk. Oregánó
1 tk. Bazsalikom

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A babot előző este áztasd be, majd főzd meg sós vízben.

    Az áztatás lerövidíti a főzési időt és könnyebben emészthetővé teszi a babot. A főzővizet érdemes legalább egyszer lecserélni.

    2

    Egy serpenyőben hevítsd fel az olívaolajat, és párold meg rajta az apróra vágott hagymát és fokhagymát.

    A hagymát alacsony lángon párold, hogy ne égjen meg, mert keserű ízt ad az ételnek. A fokhagymát csak a végén add hozzá, mert hamarabb megég.

    3

    Add hozzá a paradicsompürét, és főzd össze a hagymás alappal.

    A paradicsompürét pirítsd egy kicsit a hagymával, ez mélyebb ízt ad a szósznak. Vigyázz, hogy ne égjen oda.

    4

    Fűszerezd sóval, borssal, oregánóval és bazsalikommal, majd add hozzá a megfőtt babot.

    A fűszereket ízlés szerint variálhatod, például adhatsz hozzá egy csipetnyi chiliport vagy füstölt paprikát is.

    5

    Főzd össze az egészet, amíg a paradicsomos szósz besűrűsödik és a bab jól átveszi az ízeket.

    Ha túl sűrű a szósz, adhatsz hozzá egy kevés vizet vagy alaplevet. Ha túl híg, vegyél ki egy merőkanálnyi babot, törd össze, és keverd vissza a szószba, ez természetes sűrítőként fog működni.