Parmigiana grillezett padlizsánnal, paradicsomszósszal és olvadt sajttal tálalva

Parmigiana grillezett padlizsánnal

A Parmigiana grillezett padlizsánnal készített változata a hagyományos olasz étel egészségesebb, mégis autentikus ízvilágú verziója. Eredete Dél-Olaszországhoz, különösen Nápolyhoz és Szicíliához köthető. Ahelyett, hogy a padlizsánt paníroznánk vagy olajban sütnénk ki, grillezéssel könnyebb, rostban gazdagabb fogást kapunk. Amikor a grillezett padlizsán rétegek közé olvad a selymes paradicsomszósz, a friss mozzarella és a reszelt parmezán, igazi mediterrán hangulatot idéz. Technikai tanács: használj grillserpenyőt, hogy szép csíkos mintát kapjon a padlizsán. Ez a fogás tökéletes egy nyári ebédre, egy vegetáriánus vacsorára, de ünnepi ételként is megállja a helyét. Érdemes előző nap elkészíteni, mert pihentetve az ízek még jobban összeérnek – hidegen is finom.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 10 perc
1300 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Padlizsán
500 ml Paradicsompassata
250 g Mozzarella
80 g Parmezán sajt (reszelt)
2 db Fokhagyma
60 ml Extra szűz olívaolaj
10 db Friss bazsalikom
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat mosd meg, szeleteld kb. 0,5 cm vastag karikákra, sózd meg, és tedd szűrőbe 30 percre, hogy levet eresszenek. Utána töröld szárazra.

    Ez a lépés segít, hogy a padlizsán ne legyen keserű, és ne szívjon fel túl sok olajat.

    2

    Forrósíts fel egy grillserpenyőt, és a szárazra törölt padlizsánszeleteket süsd meg mindkét oldalukon, amíg szép barna csíkokat kapnak.

    Ne használj túl sok olajat – a grillezés kiemeli a padlizsán természetes ízét, zsíros érzet nélkül.

    3

    A fokhagymát aprítsd fel, és egy kevés olívaolajon pirítsd meg. Add hozzá a paradicsompassatát, sózd, borsozd, majd főzd 15 percig, végül keverd hozzá a friss bazsalikomot.

    A paradicsomszószt lassú tűzön, lefedve főzd, így nem fröcsköl, és jobban összeérnek az ízek.

    4

    A mozzarellát szeleteld fel, a parmezánt reszeld le. Egy hőálló tál aljára kanalazz kevés szószt, majd rétegezd a grillezett padlizsánt, mozzarella szeleteket, szószt és parmezánt. Ismételd, amíg elfogynak az alapanyagok.

    A rétegezést szorosan végezd, így szeleteléskor szebb lesz a tartása a fogásnak.

    5

    Süsd előmelegített sütőben 180°C-on kb. 30-35 percig, míg a teteje aranybarnára sül és a sajt teljesen megolvad.

    A sütés vége felé figyelj a sajt pirulására – ha szükséges, az utolsó 5 percre kapcsold grillfokozatra.

    6

    A sütőből kivéve hagyd 15-20 percet pihenni, hogy szeletelhető legyen, és ne essen szét.

    Másnap is nagyon finom – az ízek összeérnek, és könnyebb szeletelni is.