Parmigiana klasszikus padlizsánnal, paradicsomszószos, sajttal sült olasz rakott étel

Parmigiana klasszikus padlizsánnal

A Parmigiana di melanzane a dél-olasz konyha egyik legismertebb klasszikusa, amely Nápoly, Szicília és Calabria térségéből származik. A fogás eredete a 18–19. századig nyúlik vissza, és azóta számos helyi változata alakult ki. A padlizsán, paradicsomszósz és sajt mesteri kombinációja minden rétegben egy újabb ízélményt kínál. Ahogy a sütőből kivéve megolvad a mozzarella, és ropogósra sül a parmezán a tetején, az egész konyhát betölti a bazsalikomos-paradicsomos illat. Technikai tanács: a padlizsánt érdemes előzőleg megsütni, nem panírozni, így könnyebb és egészségesebb lesz a végeredmény. Ez a klasszikus olasz fogás ideális vasárnapi ebédekhez, családi összejövetelekhez vagy akár ünnepi vacsorákhoz. A Parmigiana másnapra is megőrzi állagát és ízét, így kiváló előre elkészíthető étel is.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1240 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Padlizsán
500 ml Paradicsompassata
250 g Mozzarella
80 g Parmezán sajt (reszelt)
2 db Fokhagyma
10 db Friss bazsalikom
60 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat mosd meg, szeleteld fel kb. 0,5 cm vastag karikákra. Sózd meg, és tedd szűrőbe 30 percre, hogy levet engedjen.

    A padlizsánszeleteket papírtörlővel töröld szárazra sütés előtt, hogy ne legyen túl vizes az étel.

    2

    Kevés olívaolajjal locsold meg a padlizsánokat, és süsd meg őket grillserpenyőben vagy sütőben, amíg aranybarnák lesznek mindkét oldalukon.

    Sütőben egyszerre több szeletet is megsüthetsz, ez gyorsítja a folyamatot.

    3

    A fokhagymát aprítsd fel, és olívaolajon pirítsd üvegesre. Add hozzá a paradicsompassatát, sózd, borsozd, és főzd 15 percig sűrűre. Végül keverd bele a friss bazsalikomot.

    A paradicsomszószt érdemes letakarva, lassú tűzön főzni, hogy az ízek jól összeérjenek.

    4

    A mozzarellát szeleteld fel, a parmezánt reszeld le. Egy hőálló tál aljára kanalazz egy kevés szószt, majd rétegezd a padlizsánt, mozzarella szeleteket, szószt és parmezánt. Ezt ismételd, amíg elfogynak az alapanyagok.

    A legfelső rétegre mindig paradicsomszósz és bőséges parmezán kerüljön, ez adja a ropogós kérget.

    5

    Előmelegített sütőben, 180°C-on süsd 30-35 percig, míg a sajt szépen megolvad és megpirul a tetején.

    Ha túl gyorsan pirul a teteje, fedd le alufóliával sütés közben.

    6

    Miután elkészült, hagyd legalább 15 percet pihenni, hogy szeleteléskor ne essen szét.

    Másnapra még finomabb lesz – kiváló előre elkészíthető fogás vendégváráshoz.