Parmigiana parmezán sajttal rétegezve, sült padlizsánnal és paradicsomszósszal tálalva

Parmigiana parmezán sajttal

A Parmigiana parmezán sajttal a hagyományos olasz konyha egyik legegyszerűbb, mégis legízletesebb változata, amelynek gyökerei a dél-olasz régiókba, különösen Nápolyba és Szicíliába nyúlnak vissza. A parmezán sajt nem csupán fűszerként szolgál, hanem a fogás egyik főszereplőjévé válik – gazdag, sós karaktere tökéletesen kiegészíti a grillezett padlizsánt és a paradicsomszósz lágy savasságát. Ahogy a sajt megolvad és ropogós réteget képez a tetején, az egész konyhát betölti az olasz ízek aromája. Technikai tanács: a parmezán mindig finomra reszelt legyen, így egyenletesen eloszlik és jól pirul. Ez az étel ideális hétvégi ebédekre, ünnepi alkalmakra vagy vendégvárónak, és hidegen is kiválóan fogyasztható másnap. Egyszerű, letisztult, mégis mély ízvilágú fogás, ami minden alkalommal elvarázsolja az asztal körül ülőket.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1220 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Padlizsán
500 ml Paradicsompassata
120 g Parmezán sajt (reszelt)
2 db Fokhagyma
10 db Friss bazsalikom
50 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat mosd meg, vágd fel 0,5 cm vastag karikákra, sózd be, és tedd szűrőbe 30 percre, hogy levet engedjenek. Töröld szárazra.

    Ez segít eltávolítani a kesernyés ízt és megelőzi, hogy túl sok olajat szívjon fel a padlizsán.

    2

    A padlizsánszeleteket kevés olívaolajjal megkenve süsd meg grillserpenyőben vagy sütőben, amíg szép aranybarna színt kapnak.

    Sütés közben ne zsúfold túl a serpenyőt – így minden szelet szépen megpirul.

    3

    A fokhagymát aprítsd fel, olívaolajon pirítsd meg, majd öntsd hozzá a paradicsompassatát. Sózd, borsozd, és főzd 15 percig. A végén add hozzá a bazsalikomot.

    A bazsalikomot csak a főzés legvégén add hozzá, hogy megőrizze friss ízét.

    4

    Egy hőálló tál aljára tegyél kevés paradicsomszószt, majd rétegezd a grillezett padlizsánt, újabb szószt és parmezánt. Ismételd a rétegezést, míg el nem fogynak az alapanyagok.

    A parmezánt bőkezűen szórd minden réteg közé és a tetejére is, ez adja meg a jellegzetes ízét és ropogós kérgét.

    5

    Tedd a sütőtálat előmelegített, 180°C-os sütőbe, és süsd kb. 35 percig, amíg a teteje aranybarnára pirul.

    Ha gyorsabban barnul a teteje, az utolsó 10 percben fedd le alufóliával.

    6

    A sütőből kivéve hagyd legalább 15 percet hűlni, hogy szépen szeletelhető legyen.

    A pihentetés alatt a rétegek stabilizálódnak, és a textúra is jobb lesz.