Parmigiana pecorino sajttal rétegezve, grillezett padlizsánnal és paradicsomszósszal tálalva

Parmigiana pecorino sajttal

A parmigiana pecorino sajttal a hagyományos dél-olasz rakott padlizsán egyik ízesebb, karakteresebb változata. A pecorino, mely juhtejből készült olasz keménysajt, erőteljes, sós ízt ad az ételnek, és a paradicsomszósszal együtt egy igazán harmonikus, gazdag fogást alkot. Eredete Szicília és Nápoly konyháiban gyökerezik, ahol a helyi juhsajtok elengedhetetlenek voltak a főzésben. Technikai tanács: a pecorino magas sótartalma miatt óvatosan kell bánni az egyéb sózással – inkább a sajt ízére építs. Ahogy a pecorino ropogós kéreggé sül a rétegek tetején, az egész konyhát betölti a sajtos-paradicsomos illat. Ez az étel ideális választás kiadós vegetáriánus vacsorára, vasárnapi ebédre vagy vendégváró fogásként – melegen, langyosan vagy akár másnap hidegen is tökéletes élményt nyújt.

Előkészület 30 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 5 perc
1270 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
800 g Padlizsán
500 ml Paradicsompassata
100 g Pecorino sajt (reszelt)
2 db Fokhagyma
10 db Friss bazsalikom
50 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánokat mosd meg, vágd kb. 0,5 cm vastag szeletekre, sózd be, majd tedd szűrőbe 30 percre, hogy levet eresszenek. Ezután töröld szárazra papírtörlővel.

    Ez a lépés csökkenti a padlizsán keserűségét és megakadályozza, hogy túl sok olajat szívjon magába.

    2

    A padlizsánszeleteket egy grillserpenyőben süsd meg olaj nélkül vagy minimális olajjal, míg mindkét oldaluk megpirul.

    A grillezett padlizsán vékonyabb, így jobban rétegezhető és könnyebb is lesz a végeredmény.

    3

    A fokhagymát aprítsd fel, pirítsd meg egy kevés olívaolajon, majd add hozzá a paradicsompassatát. Sózd, borsozd, és főzd 15 percig. A végén keverd bele az aprított friss bazsalikomot.

    A szószt ne hagyd teljesen besűrűsödni – legyen kissé folyós, hogy átnedvesítse a rétegeket.

    4

    Egy tűzálló tál aljára kanalazz kevés paradicsomszószt, majd rétegezd a grillezett padlizsánt, újabb szószt, majd reszelt pecorino sajtot. Folytasd, amíg az alapanyagok elfogynak.

    A pecorino sósabb a parmezánnál, így figyelj az összesített só mennyiségére az ételben.

    5

    A tetejére szórd meg bőségesen reszelt pecorinót, és süsd előmelegített 180°C-os sütőben 30–35 percig, amíg a sajt aranybarnára sül.

    A sütés végén kapcsolhatsz grillfokozatra 2-3 percre a ropogós kéregért.

    6

    A sütés után hagyd állni 15-20 percet, hogy szépen szeletelhető legyen.

    A pecorino aromája másnap még intenzívebb lesz – hidegen is kiváló.