Parmigiana sült burgonyával, rétegezve padlizsánnal és sajttal, paradicsomszószban sütve

Parmigiana sült burgonyával

A Parmigiana sült burgonyával a hagyományos olasz rakott padlizsán modern, táplálóbb változata, amely a klasszikus ízeket ötvözi a magyar konyhából is ismert sült krumpli gazdag textúrájával. Eredetileg Dél-Olaszországból származik a parmigiana, ahol a padlizsán, paradicsom és sajt hármasa alkotja az alapot. A sült burgonyával kiegészítve egy még laktatóbb, rétegezett fogást kapunk, amely egyszerre idézi a mediterrán konyha frissességét és a családi rakott ételek otthonosságát. Képzeld el, ahogy a padlizsán és burgonya roppanós rétegei között olvadozik a mozzarella, miközben a paradicsomszósz finoman átitatja a hozzávalókat. Technikai tipp: a burgonyát ne főzd elő, elég, ha vékony szeletekre vágva megsütöd – így kívül ropogós, belül puha lesz a réteg. Ez az étel kiváló választás hétvégi ebédekre, vegetáriánus főfogásként vagy vendégváróként is. Hidegen is finom, melegen pedig igazi komfortétel.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 10 perc
1360 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Padlizsán
400 g Burgonya
500 ml Paradicsompassata
250 g Mozzarella
80 g Parmezán sajt (reszelt)
2 db Fokhagyma
10 db Friss bazsalikom
60 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt mosd meg, szeleteld 0,5 cm vastag karikákra, sózd be, és tedd szűrőbe 30 percre, majd töröld le róla a nedvességet.

    A padlizsán keserű ízének eltávolításához elengedhetetlen ez a lépés, így kellemesebb lesz az állaga is.

    2

    A burgonyát hámozd meg, szeleteld vékony karikákra, locsold meg kevés olívaolajjal, sózd meg, majd süsd 200°C-on 20 percig, míg aranybarna lesz.

    A burgonyaszeleteket ne halmozd egymásra sütéskor – egy rétegben helyezd el őket, hogy ropogósra süljenek.

    3

    A padlizsánszeleteket süsd meg grillserpenyőben vagy sütőben, kevés olajjal, amíg barnára pirulnak.

    Grillezéssel zsírszegényebb és ízletesebb rétegeket kapsz, mint ha bő olajban sütnéd.

    4

    A fokhagymát aprítsd fel, egy serpenyőben pirítsd meg, majd öntsd rá a paradicsompassatát. Sózd, borsozd, főzd 15 percig, a végén keverd bele a bazsalikomot.

    A paradicsomszósz akkor jó, ha sűrű, de még folyós – így nem áztatja el a rétegeket, csak finoman bevonja őket.

    5

    A mozzarellát szeleteld fel, a parmezánt reszeld le. Egy hőálló tál aljára tegyél kevés szószt, majd rétegezd: padlizsán, burgonya, mozzarella, szósz, parmezán. Ezt ismételd, míg elfogynak az alapanyagok.

    A burgonya és padlizsán váltott rétegezése szebb textúrát és gazdagabb ízélményt ad.

    6

    Tedd 180°C-ra előmelegített sütőbe, süsd 30-35 percig, míg a sajt megolvad és aranybarna kéreg képződik a tetején.

    Ha túl gyorsan pirul a teteje, fedd le alufóliával a sütés utolsó szakaszára.

    7

    Hagyd pihenni legalább 15 percig, hogy a szeletek jól vághatóak legyenek és az ízek összeérjenek.

    Másnapra még finomabb – hűtőben tárolva melegen és hidegen is fogyasztható.