Parmigiana sült karfiollal, rétegezve padlizsánnal, paradicsomszósszal és olvasztott sajttal

Parmigiana sült karfiollal

A parmigiana sült karfiollal egy izgalmas és tápláló változata a klasszikus olasz rakott padlizsánnak. A sült karfiol enyhén diós, pirult íze remekül kiegészíti a paradicsomszószt, a padlizsánt és a krémes sajtokat. Ez a recept tökéletesen ötvözi a hagyományokat és az újításokat – hiszen míg a parmigiana alapjai Szicíliában és Nápolyban gyökereznek, a zöldségek szabadabb kombinálása a modern vegetáriánus konyha jegye. A karfiolt célszerű előre megsütni, így textúrája kellemesen ropogós marad, nem lesz vizes, és íze koncentráltabb. Amikor a sajt ráolvad a zöldségrétegekre, és a paradicsomszósz lassan forr az edény szélén, az egész házat belengi az otthonos, fűszeres illat. Ez a fogás tökéletes választás lehet egy tartalmas hétvégi ebédhez, vegetáriánus vacsorához, vagy akár vendégváró finomságként is megállja a helyét.

Előkészület 35 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 1 óra 10 perc
1290 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
600 g Padlizsán
300 g Karfiol
500 ml Paradicsompassata
250 g Mozzarella
80 g Parmezán sajt (reszelt)
2 db Fokhagyma
10 db Friss bazsalikom
60 ml Extra szűz olívaolaj
1 tk.
0.5 tk. Fekete bors

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A padlizsánt mosd meg, szeleteld 0,5 cm vastag karikákra, sózd meg, majd tedd szűrőbe 30 percre. Ezután töröld le róla a nedvességet.

    Ez segít eltávolítani a padlizsán kesernyéjét és csökkenti az olajfelszívást sütés közben.

    2

    A karfiolt szedd apró rózsáira, keverd el kevés olívaolajjal, sóval, majd süsd 200°C-on 20 percig, míg aranybarnára sül.

    Minél kisebbre vágod a karfiolt, annál gyorsabban és egyenletesebben sül meg.

    3

    A padlizsánszeleteket kevés olívaolajjal grillezd meg serpenyőben vagy sütőben, amíg szép színt kapnak.

    A padlizsán akkor jó, ha puha, de még tartja a formáját – ne süsd túl, nehogy pépessé váljon.

    4

    A fokhagymát aprítsd fel, és pirítsd meg olívaolajon. Add hozzá a paradicsompassatát, sózd, borsozd, és főzd 15 percig. A végén keverd bele az aprított bazsalikomot.

    A paradicsomszósz főzésénél figyelj, hogy ne égjen le – alacsony lángon keverd gyakran.

    5

    A mozzarellát szeleteld fel. Egy hőálló tál aljára kanalazz kevés szószt, majd rétegezd: padlizsán, sült karfiol, mozzarella, szósz, parmezán. Ismételd, míg elfogynak az alapanyagok.

    A karfiolt egyenletesen oszlasd el a rétegekben, hogy minden falatban jelen legyen.

    6

    Süsd az ételt előmelegített sütőben 180°C-on 30–35 percig, amíg a tetején a sajt aranybarnára pirul.

    A sütés vége felé használhatsz grillfokozatot, hogy még ropogósabb legyen a felső sajtréteg.

    7

    Miután kivetted a sütőből, hagyd pihenni legalább 15 percet, hogy szépen szeletelhető legyen.

    A karfiolos parmigiana másnapra is kiváló – az ízek ilyenkor még jobban összeérnek.