Paruppu Payasam, indiai kókusztejes desszert, pálmacukorral és fűszerekkel

Paruppu Payasam

A Paruppu Payasam egy tradicionális dél-indiai desszert, amely gazdag kókusztejjel és pálmacukorral készül. Az édesség története a dél-indiai konyhában gyökerezik, és gyakran készítik különleges alkalmakra, mint születésnapok vagy vallási ünnepek. Az ételt friss fűszerekkel, mint a kardamom és a curry levél ízesítik, és pirított mandulával díszítik. A Paruppu Payasam finom, édes, és lágy textúrája tökéletesen passzol a gazdag, fűszeres ízvilághoz.

Előkészület 15 perc
Elkészítés 35 perc
Teljes 50 perc
450 Kcal
Facebook
Twitter
LinkedIn

Hozzávalók

Adagok: 4
200 g Toor dal (sárga lencse)
400 ml Kókusztej
150 g Pálmacukor
200 ml Friss tej
2 ek. Szárított kókusz
2 ek. Ghee (tiszta vaj)
4 db Cardamom (zöld kardamom)
5 db Curry levél
2 ek. Rostált mandula

Bevásárló kosár ikon Bevásárló lista (0)

    Allergén információ

    Elkészítési Lépések

    1

    A toor dalt alaposan mosd meg, majd egy serpenyőben, alacsony lángon pörkold meg, amíg enyhén aranybarna nem lesz.

    A toor dal enyhe pörkölése fokozza az ízét, és segít kiemelni a természetes aromákat.

    2

    Add hozzá a toor dalt egy fazékba, önts bele 500 ml vizet, és főzd körülbelül 15-20 percig, amíg teljesen meg nem puhul.

    A toor dal főzésekor figyeld, hogy ne főzd túl, mert könnyen péppé válhat.

    3

    Amikor a toor dal megfőtt, öntsd bele a kókusztejet, friss tejet és pálmacukrot. Keverd jól össze, és főzd tovább, hogy a cukor feloldódjon.

    A pálmacukor gazdag, karamellás ízt ad a payasamnak, de ha nem találsz ilyet, használhatsz nádcukrot is.

    4

    Törj össze 3 db kardamomot, és add hozzá a keverékhez. Tedd bele a curry leveleket is, és főzd még 5-10 percig.

    A kardamom egy különleges, aromás fűszer, amely igazán jól illik a paruppu payasamhoz. Ne hagyd ki!

    5

    Amikor a payasam megfelelően besűrűsödött, vegyél le a tűzről, és hagyd egy kicsit hűlni.

    A payasam hűlés közben még sűrűsödni fog, így ügyelj arra, hogy ne főzd túl.

    6

    Egy serpenyőben hevíts ghee-t, majd tedd bele a szárított kókuszt, és pirítsd enyhén aranybarnára. Add hozzá a mandulát is, és pirítsd őket pár percig.

    A pirított kókusz és mandula ropogós textúrát ad a payasamnak, így különleges élményt nyújt.

    7

    Tálalás előtt öntsd rá a pirított kókuszt és mandulát a payasamra, és szórd meg a maradék kardamommal.

    A pirított kókusz és mandula nemcsak ízesíti, hanem dekoratív megjelenést is biztosít.